Kristel van Schaik en Fleur Gorsse. FOTO JESSICA ROVERS
Kristel van Schaik en Fleur Gorsse. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Recordaantal deelnemers 24 Challenge

GOES – Bij het Ostrea Lyceum in Goes zijn in de nacht van donderdag op vrijdag de lampen blijven branden. Leerlingen in de bovenbouw hebben met een 24 Challenge geld ingezameld voor Stichting Jayden.

DOOR JESSICA ROVERS

De kids bleven 24 uur lang wakker voor het goede doel. Om er een echte uitdaging van te maken moesten alle leerlingen hun mobiel inleveren. Ter vervanging hiervan kregen ze een stukje hout dat ze konden versieren. Naast deze bezigheid waren er tal van andere activiteiten waaraan leerlingen konden deelnemen.

De 24 Challenge ging van start met een ontbijt om zeven uur. Na de reguliere lessen begon het programma met activiteiten zoals bloemschikken, lasergamen, pokeren, drama, lessen Chinees en Japans, karaoke en breien.


Gamemarathon

Vrijdagochtend werd de challenge afgesloten. Dit jaar deden ongeveer 85 leerlingen mee. Een recordaantal, volgens Kristel van Schaik, docente Nederlands en lid van het organisatiecomité. “Parallel aan de challenge liep de gamemarathon. Daar deden ook nog eens veertig leerlingen aan mee. We merkten dat het dit jaar heel erg leefde onder de leerlingen. Vorig jaar hadden we vooral havo- en vwo-leerlingen, want de challenge viel toen in de examenperiode van kader. Nu was dat niet zo, waardoor ook veel andere leerlingen hebben meegedaan.”

De challenge werd georganiseerd door een enthousiast team van tien leerlingen. Zij maakten de planning, zorgden voor pr en haalden sponsoren binnen. Onder hen was Fleur Gorsse uit havo vijf. “Ik heb het lasergamen geregeld en de escaperoom. Ook heb ik voor een DJ gezorgd en een workshop om rond middernacht het energielevel weer wat omhoog te krikken.”

'Ik vond het heel leuk om te doen'

Fleur vond zowel het bedenken van activiteiten als het zorgen voor genoeg sponsors leuk om te doen. “Ik ben vooral naar bedrijven gegaan die vaker sponsoracties doen, dus ik had goede moed.” Het avondeten werd verzorgd door Koi Asian Food, Jumbo en De Keuken van Denise. “Zo hadden we nog veel meer bedrijven die iets wilden bijdragen. Ik vond het heel leuk om te doen. Je leert echt hoe je een evenement moet organiseren.”


Creativiteit

Kristel was blij met het verloop van de challenge. “Alles is geregeld door de leerlingen zelf. Ik vind het heel bijzonder hoe betrokken zij waren.” Nieuw dit jaar was dat de leerlingen punten konden verdienen met de activiteiten. “We wilden dit jaar een extra uitdaging. Leerlingen werden beoordeeld op hun inzet, creativiteit en enthousiasme en degenen met de meeste punten kregen een taart als prijs.”
Kristel vertelt dat de school het hele jaar acties voor Stichting Jayden organiseert, maar dat de 24 Challenge de grootste is. “Deze levert sowieso 5000 euro op, omdat alle leerlingen zich voor ten minste 50 euro moesten laten sponsoren om deel te kunnen nemen. Veel leerlingen hebben meer opgehaald. Mooi is dat zij dat met volle inzet hebben gedaan.”[l]