Henk Hoogerland. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Henk Hoogerland. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto:

Ridder Henk Hoogerland overleden

GOES - Oud-wethouder van de gemeente Goes, gemeenteraadslid en de maatschappelijk zeer betrokken Henk Hoogerland is vorige week woensdag onverwacht overleden. De inwoner van Wilhelminadorp is 75 jaar geworden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Henk Hoogerland werkte altijd in het onderwijs en zat 33 jaar in de gemeenteraad van Goes. Hij was jarenlang actief voor de PvdA, de partij waar hij in 1962 lid van werd. Tussen 1990 en 1992 was hij fractievoorzitter van de sociaal-democraten, daarna twee jaar wethouder en van 1994 tot 2013 opnieuw fractievoorzitter. Na onenigheid in de fractie richtte hij in 2013 de Partij voor Goes op, de eerste lokale partij in de gemeente. Hij kwam met twee zetels in de gemeenteraad.

Ridder

Hoogerland werd in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, niet alleen voor zijn werk als raadslid, maar ook voor zijn talloze maatschappelijke functies. Hij was jaren op verschillende terreinen actief, zowel in het onderwijs als in de sport als voor een organisatie als Tafeltje Dekje en zowel in Goes als in ‘zijn’ Wilhelminadorp. “Onbeschrijflijk is het gevoel dat achter blijft”, reageerden Hoogerland’s partijgenoten van de Partij voor Goes op Facebook. “Mede-oprichter, voormalig fractievoorzitter en steunfractielid van onze partij en tot op het laatste moment met volle overgave zich inzettend voor de zwakkeren in onze samenleving.” Oud-partijgenoot Frits de Kaart van de PvdA zei hem te herinneren als ‘een vechter’. “Hij streed voor zijn idealen en ging daarbij het conflict niet uit de weg. Voor de PvdA heeft hij veel betekend. Daar moeten we hem dankbaar voor zijn.”

Kennis

De gemeente Goes schrapte donderdag de commissievergaderingen, de hamerraad en andere raadsactiviteiten in verband met het overlijden. “Met het overlijden van Henk verliest Goes een schat aan kennis over de Goese politieke en samenleving”, reageerde het college van burgemeester en wethouders. “Een groot gemis voor Goes. We denken aan zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. We zullen zijn betrokkenheid, scherpe blik en no nonsens mentaliteit missen.”

De uitvaart van Hoogerland heeft dinsdag plaatsgevonden.[l]