'Goes kan kerkenvisie op lange termijn goed gebruiken'

GOES - De SGP/ChristenUnie wil dat de gemeente Goes nadenkt wat ze met kerken moet doen als deze niet meer voor het oorspronkelijke doel worden gebruikt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Fractievoorzitter Johnny Lukasse wil niet dat de beeldbepalende gebouwen, vaak midden in de stad, leeg komen te staan en verpauperen. “Wij denken dat het goed is om na te denken over kerken als deze aan de eredienst worden onttrokken.”

Op korte termijn speelt dat probleem nog niet in Goes, weet hij. “Maar dan is het juist goed om er al over na te denken, want op de lange termijn krijgen we er hier ook mee te maken. Dan moet je weten wat je met deze gebouwen wilt doen. Als je het ons vraagt, zien wij het liefste dat een kerk wordt gebruikt als kerk, maar feit is dat bepaalde gemeenschappen krimpen. Mag je er appartementen in maken? Of een restaurant? Een skatehal? In zo’n visie moet je beschrijven wat je wel en niet wilt.” Lukasse denkt daarmee veel discussies te voorkomen. “Je kunt de visie de komende twintig jaar gebruiken als je een beslissing moet nemen.” De landelijke overheid stelt geld beschikbaar voor het maken van een visie op religieus erfgoed. De gemeente Goes heeft tussen de 20 en 39 kerken wat betekent dat ze aanspraak maakt op 50.000 euro. Wat Lukasse betreft maakt Goes ook zo’n document over boerderijen, industrieel en maritiem erfgoed en molens. De SGP/ChristenUnie dient donderdag een motie in voor een kerkenvisie.[l]