Beau en haar klasgenootjes beschilderen allemaal hun eigen paneel.
Beau en haar klasgenootjes beschilderen allemaal hun eigen paneel. Foto: Britta Janssen

Schuttevaer maakt energiek megamozaïek

HANSWEERT - De jongste kinderen van basisschool Schuttevaer in Hansweert schilderden vorige week dinsdag de basis van een megamozaïek. Onder leiding van de Goese decoratieschilder Barre Verkerke gingen de leerlingen in het kader van de Kinderkunstweek aan de slag met hun favoriete kleur verf én magische toververf.

DOOR BRITTA JANSSEN

“Hoe maak je donkerrood?”, vraagt meesterschilder - maar dinsdag vooral meester - Barre aan groep 1/2, voordat ze aan het werk gaan. Zazanna weet het. “Rood met zwart erbij”, zegt ze. Zazanna weet zelfs dat wit een kleur lichter maakt. Meester Barre is onder de indruk. “Heel knap. Misschien word je later wel een groot schilder.”

Effect
Alle kinderen krijgen een paneel om te beschilderen in hun lievelingskleur, vermengd met magische toververf. Dat maakt de verf transparant en zorgt ervoor dat je er lang mee kunt werken, legt meester Barre uit.

'Schilderen met magische toververf'

Als de kinderen klaar zijn met schilderen, brengen ze ook nog een speciale techniek in de praktijk. “Door plastic met je handen aan te drukken op je paneel, krijg je effect in je schilderij”, laat meester Barre zien. De kinderen genieten zichtbaar. “Ik vind het heel leuk om te schilderen”, straalt Beau, terwijl ze nog wat meer roze verf pakt.

Marathon
Ook juf Yvonne geniet. “We doen in de klas creatieve dingen in groepjes, maar met z’n allen tegelijk schilderen is te massaal. Daarom is het zo leuk dat dit in de Kinderkunstweek wel kan.”

'Zo krijg je effect
in je schilderij'

De leerlingen zijn bezig in een ruimte die speciaal voor dinsdag is ingericht als kunstlokaal. Meester Barre gaat hier in een marathon met alle klassen aan het werk rondom het thema ‘energieke kunst’. “Als straks alle klassen geweest zijn, hebben we tachtig panelen. Daar maken we dan één groot mozaïek van”, vertelt meester Barre. "Ooooh", klinkt het onder de jonge leerlingen. Daar zijn ze erg van onder de indruk. Dit energieke megamozaïek wordt in april tentoongesteld in de school.

Ambacht
Barre Verkerke schildert wel vaker op scholen. "Dingen creëren geeft je een voldaan gevoel en ik vind het belangrijk om jongeren te laten kennismaken met het ambacht van schilderen, omdat er steeds minder aandacht voor is in het onderwijs. Ik heb op de schildersvakschool gezeten, maar die is er niet meer in Zeeland." Steeds minder mensen beheersen dit ambacht, maar de vraag ernaar stijgt wel, aldus Verkerke. "Nu de economie weer aantrekt zijn er vakmensen nodig om bijvoorbeeld kerken op te knappen. Ik zit propvol met prachtig werk."

Balans
De Kinderkunstweek vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en duurt nog tot en met zondag (31 maart). De week is bedacht in Zeeland en inmiddels doen er ook scholen buiten de provincie mee. Basisschool Schuttevaer doet al sinds het begin mee. "Ik weet nog dat John Louws, die de week heeft opgezet, erover begon in een café in België en ik was meteen enthousiast", vertelt schooldirecteur Annelies Baarends. "Kunst is vaak onderbelicht op school. Natuurlijk zijn vakken als rekenen en taal belangrijk, maar dat is kunst ook. Het helpt je in balans te komen. Met creatieve activiteiten maken de kinderen hun hoofd leeg. Dat helpt hen ook weer met de andere vakken."[l]

'Meester' Barre laat zien wat het plastic doet met de kunstwerken,