Margo Mulder uit Goes was één van de burgemeesters die een rondje maakte langs stemlokalen hun gemeente. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Margo Mulder uit Goes was één van de burgemeesters die een rondje maakte langs stemlokalen hun gemeente. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

CDA in Zeeland wel grote winnaar van verkiezingen

GOES - Waar de christendemocraten landelijk genoegen moesten nemen met een klein verlies, is het CDA in Zeeland de grote winnaar van de provinciale verkiezingen. De partij van lijsttrekker Jo-Annes de Bat kreeg er woensdag één zetel bij. “Wat een mooie uitslag”, zei hij.

DOOR EUGÈNE DE KOK

60,3 procent van de Zeeuwen was woensdag wezen stemmen. Het was het hoogste opkomstpercentage in Nederland.

Het CDA steeg van zes naar zeven zetels in Provinciale Staten. Het is daarmee met afstand de grootste partij. De afgelopen coalitieperiode had het CDA, net als de SGP en VVD, zes zetels. De SGP daalde een zetel en moet het er met vijf doen. De VVD moest twee zetels inleveren en heeft er nu nog vier.

Met het CDA is Forum voor Democratie de grote winnaar van de verkiezingen van woensdag. De partij van Thierry Baudet en provinciaal lijsttrekker Fred Walravens dendert met vijf zetels Provinciale Staten binnen. Het is er één meer dan oudgediende PvdA, die daarmee gelijk blijft.

De PVV, SP en D66 zijn de verliezers. De eerste twee partijen leverden twee zetels in en hebben er beide nog twee, de derde één en houdt er één over. Partij voor Zeeland, GroenLinks, ChristenUnie en 50Plus hebben allemaal twee zetels en de Partij voor de Dieren is de tweede nieuwkomer. Lijsttrekker Trees Janssens zit de komende vier jaar in het provinciale bestuur.

Wethouder

Het CDA bleek vooral in de gemeente Goes populair. De partij van de voormalig wethouder van Goes Jo-annes de Bat bleek steeg van 15 procent naar maar liefst 22 procent. Forum voor Democratie werd in Goes op een straatlengte afstand nummer twee met iets meer dan 10 procent van de stemmen waarmee het de VVD en PvdA net voor bleef.

Ook in de gemeente Borsele is het CDA met 22 procent de grootste. Hier werd de SGP met bijna 20 procent nummer twee en eindigde Forum voor Democratie daar ver achter als nummer drie. Op Noord-Beveland kreeg het CDA bijna 20 procent van de stemmen. Het aantal stemmen op Baudet was ook hier groot: 14 procent. De VVD werd derde met bijna 13 procent.

In de gemeente Kapelle zijn de liberalen jaren de grootste partij geweest. Woensdag kwam het CDA echter sterker uit de bus. Het kreeg bijna 20 procent van de stemmen. De partij bleef de SGP (16 procent) en VVD (12 procent) ver voor. De gemeente Reimerswaal is één van de weinige Zeeuwse gemeenten waar het CDA niet de grootste is. Dat is de SGP met 37 procent. Het CDA werd wel tweede met 15 procent van de stemmen en Forum voor Democratie derde met iets minder dan 10 procent.

Informeren

Alle partijen kwamen vrijdag in het provinciehuis bij elkaar voor een duidingsdebat. Het was de eerste keer dat zo’n debat, waarin alle lijsttrekkers de uitslagen bespraken, plaatsvond. De Bat maakte tijdens het gesprek als kopman van de grootste partij bekend dat hij René Verhulst had gevraagd naar de mogelijkheden voor een nieuw college te kijken. Verhulst is oud-burgemeester van de gemeente Goes en staat nu in Ede aan het roer. Hij heeft dit weekend al met de eerste partijen gesproken over hun rol, welke personen zij eventueel voordragen en welke punten deel zouden moeten uitmaken van een nieuw coalitieakkoord.[l]