Wie weet iets over deze foto te vertellen? FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Wie weet iets over deze foto te vertellen? FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Westzijde van de Grote Markt

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Deze keer een foto van de westzijde van de Grote Markt in Goes uit 1880. Net als de foto van de vorige keer is deze gemaakt door J.J. Quist (1846-1918). Een aantal gebouwen is ook nu nog duidelijk te herkennen. Wat weet u er over te vertellen?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. De foto verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

De winnaar van de vorige foto is Rinus Pikkaart. Het was een gevelsteen van drie papegaaien. De locatie was niet zo moeilijk, want dat was natuurlijk de Papegaaistraat in Goes. “De naam is afkomstig van het huis De Papegaay, dat ook voorkomt als De Drie Papegaayen”, schrijft Pikkaart. Dit huis staat op de hoek van de Lange Kerkstraat en Papegaaistraat. De huisnaam is al bekend in 1467. De straatnaam werd aangetroffen in 1534. ”In de jaren ‘20 van de vorige eeuw moet het een straat zijn geweest met veel winkels. In het boekje ‘Kent u ze nog de Goesenaren, deel 3’ staat een foto van de winkeliersvereniging van deze straat. De foto is gemaakt in 1923. Alle namen van de winkeliers en hun gezinsleden staan vermeld. Velen klinken nu nog bekend, zoals Van de Reepe, de schoenmaker die aan de basis stond van de Bison-fabriek. Maar ook mensen met namen als Fraanje, Wessels, Visser, Traas en De Doelder staan afgebeeld. Ook nu doen de winkeliers er alles aan om het winkelstraatje gezellig te maken. Zo is de blinde zijgevel van Coolcat beplakt met grote foto’s van bekende Goesenaren.[l]