Afbeelding
Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

'Vier vrijheden moeten bekender worden'

NIEUWDORP - De Roosevelt Foundation krijgt 75.000 euro subsidie voor onderzoek naar het bekender maken van de four freedoms. Onder meer het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp draagt bij.

DOOR BRITTA JANSSEN


De vier vrijheden, zoals de toenmalige Amerikaanse president Roosevelt ze in 1941 benoemde, moeten vooral meer aandacht krijgen onder jongeren. De Roosevelt Foundation zet zich in voor meer kennis en respect voor mensenrechten, en de vier vrijheden in het bijzonder. Dit zijn de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Deze vrijheden staan centraal bij de jaarlijkse uitreiking van de Four Freedoms Awards, het ene jaar in New York en het andere jaar in Middelburg.
De Roosevelt Foundation ontvangt 50.000 euro van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (V-fonds). Het Bevrijdingsmuseum draagt 25.000 euro bij. Leo Hannewijk, directeur van onder meer de Oostkerk in Middelburg, en Nine Nooter, voormalig directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onderzoeken de mogelijkheden voor het bekender maken van de vier vrijheden.
Het V-fonds zet zich met voorlichting en educatie onder meer in voor vrede en democratie. Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog, met bijzondere aandacht voor de Slag om de Schelde en de betekenis van deze strijd voor onze vrijheden.[l]