Lucky Luuc

En zo gaat NAC het voor de zoveelste keer over een andere boeg gooien. Trainer Mitchell van der Gaag hield de eer aan zichzelf, de gelouterde Ruud Brood nam zijn plaats in. Ik heb Brood nog zien spelen bij RBC, NAC en Willem II. Aardige middenvelder. Tijdens de ruim twintig seizoenen dat hij coacht, boekte hij het meeste succes met RKC en NEC, die hij naar de eredivisie loodste. In Breda tekende hij tot het einde van het seizoen en hij zal bij handhaving in de eredivisie vast een flinke bonus hebben bedongen. Iets in orde van grootte van minstens een ton, schat ik in. Lijkt me logisch, want degradatie is financieel dramatisch voor de Bredase club. Ontslagen van kantoorpersoneel liggen dan onherroepelijk voor de hand.

Interim-directeur Nicole Edelenbos trok Brood aan. Wie haar hierbij adviseerde, weet ik niet. Waarschijnlijk een 'vriendje' uit haar circuit. Luuc Eisinga is de nieuwe algemeen directeur. Hij komt van SC Heerenveen waar hij weg moest. Hij schijnt er daar een behoorlijke puinhoop van te hebben gemaakt, concludeerde ik uit een artikel in Voetbal International. Onbegrijpelijk dat deze Fries een contract voor onbepaalde tijd kreeg. Loopt het mis, dan dient NAC flink in de buidel te tasten.

Ik ken Eisinga uit het wielrennen waar hij vele jaren allerlei communicatie-activiteiten verrichtte. Zoals voor de ploeg van Tour-winnaar Jan Ullrich, wiens vertrouwensman hij was. Voor 'Der Jan', de zware dopingzondaar, liep hij zich uit de naad. Talenknobbel Luuc kletste zich overal uit. Opportunistische man met verschillende gezichten, ideaal voor een hoge managementsfunctie in de meedogenloze sportjungle. Ik gun Luuc het allerbeste. Het valt te waarderen dat hij op een sportief zinkend schip stapt, hoewel ik vermoed dat hij dat hoofdzakelijk uit persoonlijk gewin doet. Tijdens de perspresentatie riep Luuc, die zich bij NAC zelf aanbood, allerlei clichés over bestuurlijke rust, betrokkenheid en de korte en lange termijn. Open deuren. NAC lijkt reddeloos verloren, rechtstreeks verdwijnen richting Keuken Kampioen Divisie bijna onafwendbaar. Met het gevolg dat Eisinga een nieuwe trainer moet vinden. Of niet. Het zou knap zijn als hij Ruud Brood opnieuw vastlegt. Zou prachtig zijn. Als Luuc daarin slaagt, stel ik mijn oordeel (een beetje) bij. En noem ik hem Lucky Luuc.[l]