Er is onder meer geld voor onderzoek naar oplossingen voor overstromingen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Er is onder meer geld voor onderzoek naar oplossingen voor overstromingen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Zes miljoen voor Zeeuwse projecten

KLOETINGE - Van werken mogelijk houden voor mensen met kanker tot het opslaan van zoet water. Acht Zeeuwse projecten krijgen in totaal ruim zes miljoen euro aan Europese subsidie.

DOOR BRITTA JANSSEN

Dat maakte de provincie Zeeland vorige week bekend. Dit geld komt van het Europese Interreg 2 Zeeën Programma. ‘De partijen investeren zelf ook 4,3 miljoen euro’, aldus de provincie. De totale investering in Zeeland komt daarmee op 10,5 miljoen euro. De meeste projecten hebben een looptijd van zo’n 3,5 jaar.

Overstromingen
Er is onder meer geld voor ‘I know how’ van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en de HZ University of Applied Sciences. Het doel van dit project is de inzetbaarheid van mensen met kanker te verbeteren. Door nieuwe diensten te ontwikkelingen voor werkgevers, werknemers en (para)medische professionals kunnen kankerpatiënten blijven werken.
Het project Shifft in Middelburg ondersteunt de overgang naar een koolstofarme economie door de introductie van duurzame verwarmingsoplossingen te versnellen.
Voor ‘ISHY’ werken Economische Impuls Zeeland en Yerseke Engine Services samen in het ontwikkelen van onder meer hybride technologieën in schepen en havens.
In de gemeente Vlissingen loopt ‘Co-Adapt’. Dit project gaat over klimaatverandering. Het doel is de regio beter bestand te maken tegen overstromingen en verdroging.
Ook is er subsidie voor ‘SARCC’, een project over de veranderingen in de zeespiegel en de gevolgen voor stedelijke kustgebieden. Hierbij werken de gemeente Vlissingen en HZ samen met internationale partijen.

Politiek geweld
Het project ‘FRESH4Cs’ van de HZ, Dow Benelux en Van Wallenburg wil een duurzame zoetwatervoorziening realiseren voor watergebruikers in laaggelegen kustgebieden. Hierbij wordt overtollig zoet water opgeslagen, in plaats van afgevoerd naar zee.
De provincie, zorginstelling Emergis en HZ zijn partners in het project ‘CBCI’, over circulaire economie in de bouw. Dit gaat onder meer over het hergebruiken van bouwmaterialen. De kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge is circulair verbouwd.
Het project ‘Orpheus’ van University College Roosevelt zet netwerken op waarin centrale en lokale autoriteiten samen met instellingen diensten voor preventie van politiek geweld ontwikkelen.
Het Europese programma bevordert samenwerking tussen de kustregio’s van Nederland, België, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. ‘Door de Brexit is de toekomst van het programma onzeker, maar de goedgekeurde projecten hebben garantie tot het eind van de programmaperiode, september 2022.’[l]