Kats heeft nu een buurtsuper waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. FOTO JESSICA ROVERS
Kats heeft nu een buurtsuper waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Waarin een klein dorp groot kan zijn

KATS – Kats is sinds afgelopen weekend een buurtsuper, die tevens dienst doet als ontmoetingsruimte, rijker. De jonge Katsenaar Dimitri Nijsse heeft het initiatief bedacht.

DOOR JESSICA ROVERS

Naast de basisproducten kan men in dorpshuis De Vriendschap terecht voor vers brood, bioproducten en seizoensgroenten.

Frietkar
“Vorig jaar liep ik in Kortgene en merkte ik hoe druk en levendig het daar op zaterdagmorgen is”, vertelt Dimitri Nijsse. “Hier in Kats zit iedereen binnen. Alleen op dinsdag zit het hele dorp bij de frietkar. Toen dacht ik dat een buurtsuper hier ook wel zou moeten kunnen. Ik heb mijn idee op papier gezet en ben naar eigenaar Clement van Albert Heijn Kamperland gegaan en daarna naar de dorpsraad. Iedereen was meteen enthousiast. Bij de gemeente heeft het plan even stil gelegen, maar de afgelopen weken is het heel snel gegaan.”


Omarmd
De buurtsuper heeft Dimitri's verwachtingen overtroffen. “Het is nog veel groter dan ik had verwacht. Ik dacht meer aan een paar rekken met wat soep, maar het is echt een serieuze buurtsuper geworden. Ik ben ontzettend blij dat het nu van start is gegaan. Kats gaat hierdoor meer leven.”
Ook wethouder Pim Schenkelaars van de gemeente Noord-Beveland is enthousiast over de komst van de nieuwe voorziening. “Toen de dorpsraad met het verzoek van Dimitri voor een buurtsuper kwam, hebben we het project meteen omarmd. Het is een ideale vorm van burgerparticipatie én overheidsfacilitatie", vertelt de wethouder.

'Typerend hoe Kats zich
op zo'n plan stort'

"Via het samenlevingsfonds hebben we een subsidie kunnen verstrekken", aldus Schenkelaars. "De buurtsuper is heel belangrijk voor de inwoners van Kats, omdat het ook een plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een bakje koffie kunnen drinken. Het draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp. Typerend is hoe Kats zich stort op zulke initiatieven. Dat blijkt ook wel uit het grote aantal vrijwilligers, ruim dertig, dat de buurtsuper draaiende gaat houden. Hier zie je waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Teruggeven
De gemeente en dorpsraad zijn van mening dat de buurtsuper de gemeenschapszin versterkt en hopen dat er meer partijen zich hierbij aansluiten. Zo bestaat er al een samenwerking met de volkstuinvereniging die de buurtsuper wilt gebruiken voor de verkoop van hun producten. Vrijwilligers in de kerk maken jam en hopen deze ook in de nieuwe winkel aan de man te brengen. Volgens Oscar Elshout, supermarktmanager Kamperland, gebeurt het niet heel vaak dat een dorp zelf met het initiatief komt een buurtsuper te beginnen. “Wat het project nog leuker maakt, is dat alle betrokkenen zo enthousiast zijn. Onze insteek is om een goed en breed aanbod aan producten te leveren. Een deel van de opbrengst is voor de dorpsraad, zodat dit weer wordt teruggegeven aan het dorp.”[l]