Kwadendamme krijgt bosje ter grootte van tennisbaan

KWADENDAMME - Kwadendamme krijgt waarschijnlijk voor het einde van het jaar een tiny forest.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Borsele heeft een kavel aan de Sportweg, naast de skatebaan en bij de begraafplaats, op het oog voor het bosje ter grootte van een tennisbaan. Het stuk grond is in bezit van de kerk en was bedoeld ter uitbreiding van de begraafplaats, maar de parochiekern verwacht niet dat ze het de komende jaren nodig heeft. De gemeente mag het gebruiken. “We toveren het perceel om in een mooi bosje”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele.

Witkam's gemeente is één van de vijf Zeeuwse gemeenten die subsidie van natuurorganisatie IVN hebben gekregen voor de aanleg van een tiny forest. De vier andere zijn Terneuzen, Middelburg, Noord-Beveland en Goes. Laatstgenoemde heeft geld gehad voor de aanleg van twee bosjes, maar realiseert er maar liefst vier. In Noord-Beveland is in nieuwbouwwijk Stadspolder in Kortgene de aanleg van het bosje al begonnen.

De tiny forests moeten de biodiversiteit vergroten en een plek zijn waar kinderen kennismaken met de natuur.

IVN heeft vorig jaar bijna twee miljoen euro gehad van de Nationale Postcode Loterij waarmee ze honderd minisbossen wil aanplanten. Kwadendamme krijgt er nog dit jaar één. “We gaan in overleg met bewoners over de beplanting. Eind van dit jaar willen we beginnen.”[l]