Afbeelding
Foto: PW Quist

Een afbeelding van een meisje

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een meisje, op de foto gezet door P.W. Quist. Zijn naam staat er in sierlijke letters onder. Hij had ruim honderd jaar geleden een ‘Photografisch Atelier’ aan de Grote Markt. Een foto van een meisje geheel in het wit gekleed. Was het haar eerste heilige communie? Hoe zou haar naam zijn? Wie kan ons helpen?

Reacties kunt u mailen naar info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. De foto verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

De winnaar van de vorige foto, een afbeelding van de westzijde van de Grote Markt in 1880, is Corrie de Jongh. Zij noemt bedrijven die later in de gebouwen hebben gezeten, zoals Hotel De Korenbeurs, Bank van Zeeland, Schoenhandel Verburg en Het Tierelantijntje. En verderop Hotel De Zoutkeet, waar later de Rabobank zat en nu Bomont.

Korenbeurs

Hotel De Korenbeurs wordt vaak genoemd. Fiona Schijf noemt de sfeer. Rob Bakker heeft het over de deftige, rokende mannen en de achterkamertjes. Het hotel is van 1904 tot aan de sluiting in 1981 eigendom geweest van de familie Verwer. Zoon Siep Verwer begon in de jaren ‘70 vanuit een hotelkamer met illegale radio-uitzendingen. Later zou dat het startpunt worden van de lokale zender Radio Goes. Willy Boonman weet te melden dat haar vader als 19-jarige omstreeks 1920 in het grote gebouw vooraan werkte. Dat moet het gebouw van de Bank voor Zeeland zijn, maar in 1920 zal daar een ander bedrijf hebben gezeten.[l]