De groep die op 1 mei naar Santiago de Compostela vertrekt. FOTO JESSICA ROVERS
De groep die op 1 mei naar Santiago de Compostela vertrekt. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Willen onszelf tegenkomen en aan onszelf werken'

KAMPERLAND – Bert de Jong uit Kamperland kwam al in 2017 op het idee om door middel van een fietstocht naar bedevaartsoord Santiago de Compostela geld op te halen voor de stichting Vakantiehuis Thüredrith in Renesse. Volgende maand wordt het plan werkelijkheid. De stichting zorgt dat gezinnen met een ziek kind op vakantie kunnen gaan. De stichting heeft drie vakantiewoningen.

DOOR JESSICA ROVERS

De vakantiehuizen worden het hele jaar door intensief gebruikt. Er is veel geld nodig voor onderhoud. “Het comfort moet optimaal blijven en ook moeten er extra faciliteiten aanwezig zijn zoals hoog-laag-bedden”, vertelt Bert de Jong. Hij kwam voor het eerst in aanraking met de stichting toen hij met zijn partner betrokken was bij de organisatie van een tafeltennismarathon waaraan eveneens een goed doel was gekoppeld. “Tien jaar geleden ging ik in gesprek met Thüredrith en merkte dat daar zo'n grote bereidheid en onvoorwaardelijke trouw was. Toen ik besloot een fietstocht te organiseren wilde ik me daarom opnieuw voor deze stichting inzetten.”

Jacobuskerk

De groep die de fietstocht gaat maken bestaat uit zes 60-plussers. Op 1 mei vertrekken zij vanaf het plein voor de Jacobuskerk in Renesse. Nadat ze een route van 2500 kilometer hebben gefietst, komen ze met een busje terug op 1 juli. “Ik vond het symbolisch om de kerk als vertrekpunt te nemen”, vertelt De Jong. “Niet alleen is de stichting in Renesse gevestigd, ook is San Tiago Spaans voor Sint Jacob.”

Voorbereiden

De voorbereidingen zijn al maanden in volle gang. “We zijn in de aanloop naar het evenement steeds meer gaan fietsen. Nu doen we dat ook regelmatig met de groep. Je moet je wel voorbereiden voor zoiets, want je kunt niet zomaar op de fiets stappen. We hebben naast de fietstocht een aantal activiteiten opgezet om geld op te halen en bedrijven aangeschreven met de vraag of ze ons willen sponsoren. We hopen straks een mooi bedrag bij elkaar te hebben, maar het is sowieso een mooie manier om iets goeds te doen.”

'Het is op meerdere manieren een uitdaging'

Vier deelnemers van de groep gaan de tocht fietsen. Eentje gaat er mee als begeleider en de zesde gaat mee als kok. “We hebben een vouwwagen aangeschaft om de overnachtingen zo goedkoop mogelijk te houden. We willen zo'n vijftig kilometer per dag fietsen, maar het laatste stuk loopt door een hooggebergte, dus dan zal het wat minder zijn. En als het ergens mooi is, blijven we wat langer. Het is geen wedstrijd. Voor ons is het een stukje vrijheid en een manier om onszelf tegen te komen en aan onszelf te werken. Het is op meerdere manieren een uitdaging, zowel cultureel als sociaal gezien. We zijn niet gelovig, maar voor ons is het zeker ook een spirituele uitdaging. Een van onze drijfveren is om in Santiago de Compostela een mis in de kathedraal bij te wonen. Daar staat een heel groot vat met wierook. Mensen van over de hele wereld komen hier al eeuwenlang naar toe. Het lijkt ons bijzonder om dit mee te maken.”

Steunen

Wie het goede doel wil steunen kan doneren op bankrekeningnummer NL68 ASNB 0772 9103 91 t.n.v. E.C. De Jong-Ras o.v.v. Thüredrith.[l]