Een van de oude foto's van het pand die in de huidige winkel zijn te zien. FOTO FAMILIE VAN WESTEN
Een van de oude foto's van het pand die in de huidige winkel zijn te zien. FOTO FAMILIE VAN WESTEN Foto: Familie Van Westen

'Alleen bedrijven waarin een hart zit overleven'

GOES – Van Westen, de meest gerenommeerde herenmodezaak van Zeeland, viert dit jaar dat een eeuw geleden de basis is gelegd voor het succesvolle bedrijf. De kledingzaak is altijd in handen gebleven van de familie en wordt nu door Pim van Westen gerund. Van Westen Menswear heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot specialist in trouwkleding, kostuums en colberts. Daarnaast beschikt de herenmodezaak over een grote afdeling met smartcasual-kleding.

DOOR JESSICA ROVERS

Pim van Westen werkt als derde generatie al vanaf zijn zestiende jaar in de winkel en is erg trots op de lange geschiedenis. In het vernieuwde interieur van de herenmodezaak in Goes wordt hier dan ook veelvuldig naar verwezen. “Ik merk dat dit ook jonge mensen aanspreekt. De markt is verzadigd met anonieme massaproductie. Veel mensen willen liever een product met een verhaal”.

Porsche

Volgens Pim is het hebben van een winkel de afgelopen jaren ontzettend veranderd. “Het is veel gecompliceerder geworden en is nu een fulltime job voor professionals. Je moet heel innovatief zijn, anders hou je het niet vol. Ik zie zoveel winkels na vijf jaar weer verdwijnen. Alleen bedrijven waar een hart in zit overleven. Je moet liefde hebben voor het vak. Wij bestaan al zo lang, omdat we constant vernieuwen. De inrichting van de winkel en onze portfolio van merken verandert continu. Bovendien organiseren we al jaren allerlei acties. Zo stond er vorig weekend een Porsche voor de deur en konden mensen in de winkel in een simulator racen. Dat was ter promotie van een merk dat wij verkopen dat zich ophangt aan een bepaalde levensstijl en in dit geval aan de autosport. Zo zijn we met ons team altijd bezig om beleving en een aangenaam verblijf te creëren. Daarnaast heeft men het voordeel van de jarenlange inkoopervaring van het hele Van Westen-team waarmee door ons een goede voorselectie is gemaakt uit het enorme mode-aanbod. Ook geven we altijd persoonlijk stylingsadvies. De kans op een slechte aankoop is dan veel kleiner dan bijvoorbeeld via internet.”

Pim vertelt dat hij in het begin de jubileumviering niet heel groots wilde aanpakken. Door de ingezette kledinghanger-actie liep dat opeens heel anders. "Ik dacht de hele tijd: 'doe maar gewoon', maar het jubileum is nu toch uitgegroeid tot iets waarover dagelijks wordt gepraat. Mijn zoon kwam met het idee om een oproep te doen om oude kledinghangers, die we van 1927 tot 1980 meegaven aan klanten, voor een leuke kortingsactie in te leveren. Er zijn er al honderden ingeleverd. Het geeft ontzettend veel reuring. Elke dag komt er wel iemand met een verhaal. Het idee is om de ingeleverde hangers te hergebruiken. Hing deze vroeger jaren bij opa in de kast, nu geven we hem mee met het trouwpak van een jonge bruidegom, zodat deze daar weer jaren in de kast kan hangen.”[l]