Afbeelding
Foto:

Werknemers ervaren steeds meer informatiestroom

Het aantal werknemers dat op een werkdag zoveel informatie binnenkrijgt en moeite heeft om dit snel genoeg te verwerken, is stijgende. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale EnquĂȘte Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO onder ruim 60.000 werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar.

Waar de overvloed aan informatie in 2014 nog een kwart van de werknemers betrof, is dit vorig jaar gestegen naar 28 procent. Onder hoogopgeleiden ligt dit drie keer zo hoog als onder laagopgeleiden: 40 tegen 14 procent. Bij hoogopgeleiden nam het percentage werknemers dat moeite heeft om alle informatie (zoals e-mail, telefoon en sociale media) te verwerken, het meest toe.

Wens

Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever. Volgens het onderzoek voeren managers de ranglijst aan van beroepen die kampen met een teveel aan informatie. Ook in andere ICT-beroepen, zoals databank- en netwerkspecialisten, hebben relatief veel werknemers moeite met alle informatie die op ze afkomt. Bij werknemers in dienstverlenende, agrarische en transportberoepen komt dit relatief weinig voor.[l] FOTO SHUTTERSTOCK