Luc Weemaes en Hans Everse proosten met Barbier Zilt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Luc Weemaes en Hans Everse proosten met Barbier Zilt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Het Zeeuwse gevoel nu ook in een bierfles

YERSEKE - Op de bakkersopleiding leer je bijna als eerste dat zout en gist niet samengaan, maar het is bierbrouwer Luc Weemaes toch gelukt een zilt biertje te maken. De eigenaar van brouwerij Barbier maakte het op verzoek van Hans Everse, die met zijn bedrijf Zilt-E zorgde voor het gezuiverde Oosterscheldewater.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Barbier Zilt, zoals het amberbier heet, is vorige week donderdag gelanceerd tijdens een boottocht van Tholen naar de Oesterij in Yerseke en terug. “Een heerlijke middag”, zei Hans Everse na afloop. “Met de zon in onze nek, op de Oosterschelde, viel het biertje natuurlijk extra in de smaak.”

Brouwproces

Het idee om een zilt biertje te brouwen kwam van Everse, die werkt bij Tafel Thuis en eigenaar is van Zilt-E. Met die laatste onderneming ontwikkelt hij gezonde Zeeuwse producten. “Ik raakte met Luc Weemaes een paar jaar geleden aan de praat en zei dat hij eens een zilt biertje zou moeten proberen te brouwen."

Waar Weemaes aanvankelijk zijn bedenkingen had, omdat zout zeewater het brouwproces er op zijn zachtst gezegd niet makkelijker op maakt, ging hij toch aan de slag in zijn brouwerij in Biervliet. “Ik wilde het Zeeuwse gevoel, de lucht en de smaak in een flesje stoppen”, aldus de Zeeuws-Vlaming, die in het dagelijks leven bij Arduin werkt.

Gezelschap

Everse zorgde voor het gezuiverde Oosterscheldewater. “Door dat water te gebruiken proeft straks het hele land het Zeeuwse zilt”, vervolgde de brouwer, wiens biertjes op meer dan 120 locaties zijn te krijgen.

Weemaes maakte een paar proefversies, die onder anderen door een gezelschap Zeeuwse koks werden geproefd tijdens een etentje in De Kromme Watergang. Na wat op- en aanmerkingen ging hij verder.

'Het bier is heel mooi in balans'

Het eindresultaat werd donderdag op de boot voor het eerst geschonken. Het viel goed in de smaak bij de vrienden, kennissen en klanten van Weemaes en Everse. “Normaal zijn amberbieren wat zoet van smaak, maar het zoute zorgt voor voldoende tegenwicht, al kun je het ziltje niet thuisbrengen. Het bier heeft een lichte dropsmaak. Ik heb er een paar van gedronken en het bleef erg lekker. Het is heel mooi in balans.”

Ideeënfabriek

Bij Everse ging ‘de ideeënfabriek’ meteen werken. Hij wil er 'hoe dan ook' mee gaan koken. “Het kan bij elk gerecht worden geserveerd, niet alleen bij typisch Zeeuwse zaken."

Barbier Zilt is één van de brouwsels van Brouwerij Barbier.

Weemaes maakte eerder een Irish Stout en een Tarwe Tripel. Meer informatie is te te vinden op de websites www.biermetstijl.com en www.zilt-e.nl.[l]