brugklas en vrijwilligers Het Goeselyceum
brugklas en vrijwilligers Het Goeselyceum Eva Martens

Zeeuws handwerk erfgoed versus de Zeeuwse jeugd

GOES - Het Goeselyceum is gestart met een project handwerken waarin de leerlingen leren over de Zeeuwse streekdracht. De leerlingen leren haken, naaien en borduren. Zo wordt het cultuurgoed van Zeeland overgedragen aan de jeugd.

Eva Martens, docent beeldende vorming is met een brugklas van het Goese Lyceum in januari 2019 aan een project rondom streekdracht en handwerken gestart. Ze wil de leerlingen kennis laten maken met het Zeeuws handwerk.

Jong en oud
De leerlingen gaan naar het museum in Goes om daar de verschillende vormen van streekdracht te zien en krijgen daar de nodige toelichting. Tijdens de lessen op school leren de jongeren borduren, haken en naaien door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn gekomen na een oproep via het SMWO vrijwilligers steunpunt en via www.visserstruien.eu Hierdoor ontstaat een verbinding tussen jong en oud. De oudere Zeeuwen vinden het belangrijk dat het echte Zeeuwse handwerk blijft bestaan en doorleeft bij de huidige jeugd.
Het stoffige imago van de streekdrachten blijkt mee te vallen bij de jeugd, ze maken er een eigen moderne versie van. Alle lessen zijn inmiddels afgerond.
De leerlingen van 1Ba zijn op woensdag 17 april hun kunstwerken gaan laten zien in het gasthuis in Goes. Daar bespraken zij hun werkstukken met de ouderen en zo ontstond er weer een verbinding tussen jong en oud. Vervolgens volgen er nog twee exposities in Middelburg en het stadskantoor in Goes.

Project
Het doel en werkwijze van het project is verbinding van Zeeuwse ouderen met leerlingen van school en de techniek van het Zeeuwse handwerk over te brengen. Leerlingen gaan op bezoek bij ouderen of ouderen komen op school. De jongeren leren: Kennis van oude technieken; Omgaan met ouderen; Maatschappelijk betrokkenheid; Plaats in de maatschappij voor de ouderen.

Initiatief
Meerwaarde initiatief van Zeeuws handwerk is dat het Zeeuws handwerk erfgoed blijft bestaan door het over te brengen op jongeren. De oudere generatie heeft een goede dagbesteding. Jong en oud verbinden elkaar door Zeeuws handwerk.
Wil je meer weten over Zeeuws textiel erfgoed? Het GeriefGoedvantanteZoet heeft een artikel over Zeeuws erfgoed geschreven. Eva Martens heeft verschillende blogs geschreven over Zeeuws handwerk. (LOF-site). Zeeuws handwerk erfgoed versus de Zeeuwse jeugd is een LOF-initiatief. Het LOF ondersteunt en verbindt leraren met goede initiatieven om het onderwijs te verbeteren. Lees meer over de voorwaarden op de site van het LerarenOntwikkelFonds. En eind mei komt er een kort filmpje online bij leraar24.nl over dit project. [l]

Leerlingen van Het Goeselyceum laten hun werk zien aan de bewoners van het Gasthuis in Goes. FOTO EVA MARTENS