Kinderen van de Kloetingseschool vierden vorige week dat de bouw van hun nieuwe school is begonnen. FOTO EUGÈNE DE KOK
Kinderen van de Kloetingseschool vierden vorige week dat de bouw van hun nieuwe school is begonnen. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

"Na een moeizame start gaat het als een speer"

KLOETINGE - De aanloop heeft door allerlei oorzaken lang geduurd, maar nu gaat het als een speer met de bouw van het integrale kindcentrum in Kloetinge. Aan het einde van dit jaar openen de deuren van het duurzame gebouw aan de Zomerweg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op de bouwlocatie hebben de kinderen van de Kloetingseschool, hun ouders, leerkrachten en mensen van de gemeente Goes, Kibeo, architectenbureau Rothuizen, scholenkoepel Albero en Bouwgroep Peters donderdag gevierd dat de bouw is begonnen. “Na een moeizame start is dit een heel mooi moment”, zei wethouder André van der Reest.

Voeten

De verhuizing van de Kloetingseschool had veel voeten in aarde. Zo werd er onder meer lang gesproken over wat voor gebouw het moest worden, of dorpshuis Amicitia er naar toe moest verhuizen en over het materiaal en de inrichting.

Daarnaast waren er financiële strubbelingen. Tussentijds moest er vanwege stijgende bouwkosten zo’n zes ton extra worden geïnvesteerd. De kosten van het integrale kindcentrum kwamen daarmee op een kleine drie miljoen euro.

Verder stuitte de locatie aan de Zomerweg aanvankelijk ook op veel weerstand van omwonenden. “Zo’n eerste fase is altijd het moeilijkste. Achteraf hadden we de mensen vanaf het begin beter mee moeten nemen. Daar hebben we van geleerd. We hebben daarna veel geïnvesteerd in het meekrijgen van de bewoners”, aldus Van der Reest. “Toen ons dat eenmaal lukte, nam het draagvlak toe en ging de bal rollen.”

Capsule

Woensdag was een deel van de omwonenden aanwezig bij het officiële begin van de bouw. De oudste en jongste leerling van de Kloetingseschool gaven een capsule met spulletjes, briefjes en tekeningen van de kids aan de uitvoerder. Hij beloofde hem een mooi plekje te geven in het gebouw. “In het oude gebouw schijnt er ook zo’n capsule te zitten, dus wees voorzichtig met de sloop”, vroeg directeur Ron Meuldijk van de Kloetingseschool met klem aan de aannemer.

De kinderen van de Kloetingseschool zijn nauw betrokken bij de bouw. De uitvoerder en bouwvakkers van Bouwgroep Peters geven geregeld gastlessen en er is een heus kinderpersbureau opgezet dat vlogs en artikelen maakt over de vorderingen. “Het is leuk om de bouw te volgen”, zeiden journalisten Mats en Kim, die een vlog maakten van de start van de bouw. “We hebben er zin in om hier naartoe te verhuizen.”

Het IKC is straks met haar drie lessenaarsdaken vol zonnepanelen een blikvanger aan de Zomerweg.

Het wordt een duurzaam gebouw, omringd door groen. Veel van de bomen blijven staan. Buiten wordt net zo belangrijk als binnen, zei Albero-directeur Pim van Kampen. “Het is de eerste aardgasloze school van de gemeente Goes”, aldus Van der Reest.

Naast de Kloetingseschool komt er in het gebouw een vestiging van Kibeo. Wat er op de huidige plaats van de basisschool aan Groenedaal komt, is nog niet bekend.[l]