Pieter Hazelager is de nieuwe voorzitter van de culturele raad in Borsele. FOTO COBY WEIJERS
Pieter Hazelager is de nieuwe voorzitter van de culturele raad in Borsele. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Naar verhouding wordt er veel gedaan aan cultuur'

HEINKENSZAND – De culturele raad in de gemeente Borsele heeft sinds kort een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter. Pieter Hazelager heeft als preses het stokje overgenomen van Guus Klaarenbeek. Dook Noij, die zich sinds in de raad zit, is verkozen tot vice-voorzitter.

DOOR JESSICA ROVERS

De culturele raad moet het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Borsele adviseren over het kunst- en cultuurbeleid. De werkgroep van de raad is met uitvoerende taken bezig.

Pieter Hazelager is al sinds 2009 actief voor de raad als vice-voorzitter. “In mijn portefeuille had ik cultureel erfgoed en ik zat in het organisatiecomité van de Open Monumentendag. Ik ben molenaar. Toen onze voorzitter aankondigde te willen stoppen, heb ik zijn functie tijdelijk op mij genomen. Het is de bedoeling dat Dook Noij mij volgend jaar opvolgt, want ik ben 73 jaar en doe dit al best lang. Er is een nieuwe generatie aan de beurt.”

Hazelager legt uit dat zijn taken vooral bestaan uit het openen van bijeenkomsten en manifestaties, het uitreiken van prijzen en het leiden van vergaderingen. “De voorzitter moet namens de raad overal aantreden. De culturele raad bestaat momenteel uit zes mensen. Het blijft moeilijk om alle functies bezet te houden."

Hulp

Naast de culturele raad is er een werkgroep, die bestaat uit vrijwilligers. "Deze houdt zich bezig met de uitvoering van het beleid. Deze groep is groter en kan op veel ad hoc-hulp rekenen, bijvoorbeeld tijdens festivals. De werkgroep is goed bezet, maar er mogen natuurlijk altijd mensen bij.”

'We willen ook nieuwe initiatieven ontplooien'

De culturele raad werkt met twee beleidsplannen ‘in de hand’. “Het nieuwe cultuurplan van de gemeente bevat een aantal ambitieuze punten waar wij als raad onze bijdrage aan leveren”, aldus Hazelager. “Het werven van vrijwilligers en het enthousiasmeren van inwoners voor cultuur zijn voorbeelden. Daarnaast hebben we ons eigen jaarplan. We willen bestaande activiteiten continueren en nieuwe initiatieven ontplooien. Daar stellen we onder meer subsidies voor ter beschikking.”

Klomppop

Volgens Hazelager wordt er in de gemeente Borsele naar verhouding erg veel gedaan op cultureel gebied. “Borsele is met 22.000 inwoners een kleine gemeente, maar het kunst- en cultuuraanbod is groot. Per hoofd van de bevolking wordt er relatief veel geld uitgegeven aan culturele activiteiten. Er zijn behoorlijk wat evenementen waar de provincie ook aan bijdraagt, zoals Klompop en het Dialectenfestival."

Stijging

Hazelager zegt dat er ook veel initiatieven komen vanuit de bevolking. "We merken een stijging in het aantal subsidieaanvragen. Dat is een goede ontwikkeling, want wij willen stimuleren dat cultuur een plaats en ondersteuning krijgt. Daarmee kunnen we de gemeente op de kaart zetten. Evenementen zoals het Klomppop Festivalweekend in Ovezande stralen uit tot ver buiten de gemeente. Bezoekers komen elk jaar vanuit het hele land naar het evenement in Ovezande toe. Als culturele raad willen we ons dan ook zowel inzetten voor evenementen voor de inwoners van Borsele als voor de toeristen die in de zomer naar hier komen.”[l]