Wethouder Marga van de Plasse deed ook mee aan het mozaïekproject in Lewedorp. FOTO JESSICA ROVERS
Wethouder Marga van de Plasse deed ook mee aan het mozaïekproject in Lewedorp. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Mozaïekproject verbindt Lewedorp

LEWEDORP – Lewedorp viert haar 90-jarig bestaan met tal van activiteiten. Op het Hof van Ook werd zaterdag de aftrap gegeven van een mozaïekproject. Ruim 200 mensen hebben zich aangemeld om een tegel te maken. De eerste workshopmiddag werd officieel geopend door wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele. Zij maakte één van de 25 geschiedenistegels.

DOOR JESSICA ROVERS

In totaal maken inwoners 220 tegels, die samen een route door het dorp moeten vormen. Initiatiefnemer is Marco Paauwe. "Het begon vorig jaar met een oproep van de dorpsraad om mee te denken over het jubileumprogramma. Het mozaïekproject werd meteen enthousiast ontvangen. Er kwamen meteen heel veel aanmeldingen.”

Als de tegels zijn gemaakt worden ze ingelegd in het trottoir voor het huis van degene die hem heeft gemaakt. “Er komt een routeboekje. Mensen krijgen de gelegenheid om er een verhaal bij te vertellen en een aantal vrijwilligers van het project, die hier al hun hele leven wonen, hebben 25 plekken gekozen waar een geschiedenistegel komt. Deze tegels refereren aan dingen die er waren, maar er niet meer zijn, zoals een bakker, school en postkantoor.”

Niet alleen verbindt de route plekken in het dorp, ook verbindt het de inwoners onderling. “Het geeft kleur aan het dorp en zorgt voor veel saamhorigheid. Plekken worden eigen en herkenbaar. Vandaag maken de eerste 25 deelnemers een tegel. Dat gebeurt dorpsbreed, dus jong en oud. De oudste deelnemer is 87, de jongste vijf jaar en daar zit van alles tussen."

Het is aan de deelnemers zelf wat ze op de tegel willen afbeelden.

Wethouder Marga van de Plasse koos voor het maken van het wapen van Borsele. “Ik heb zitten denken wat bij de geschiedenis van Lewedorp past. In 1970 zijn we één grote gemeente geworden, dus ik wil proberen het wapen bij jullie in de straat te leggen. Ik sta er van te kijken wat een creativiteit 90 jaar Lewedorp met zich meebrengt. Er vinden zoveel ontmoetingen en verbindingen plaats. Onvermoede krachten staan op in het dorp. Daar heb ik veel respect voor. De gemeente heeft toegezegd te helpen de tegels in de straten te leggen, maar daar krijgen ze nog heel wat werk aan met zoveel aanmeldingen. Het enthousiasme is overweldigend.”[l]