Een aantal leerlingen bij één van de fruitboompjes op het schoolplein. FOTO JESSICA ROVERS
Een aantal leerlingen bij één van de fruitboompjes op het schoolplein. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Chapeau: Bisschop Ernstschool in Goes heeft een eigen boomgaard
Kop: 'Wilden de natuur naar school brengen'

GOES – De Bisschop Ernstschool is één van de 21 Zeeuwse scholen waarvan het schoolplein een stukje groener is geworden. "De blaadjes van de bomen kunnen gebruikt worden door de kleutergroepen bij het knutselen."

DOOR JESSICA ROVERS

Basisscholen konden met een ontwerp 1500 euro winnen voor de aanleg van een voedselplek. Met de subsidie moeten leerlingen meer buiten gaan leren en ontdekken hoe voedsel groeit. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van IVN Zeeland, GGD Zeeland en HZ University of Applied Sciences, die samen oproepen tot een Groene (r)evolutie van de Zeeuwse schoolpleinen.

De Bisschop Ernstschool in Goes maakte een ontwerp voor een boomgaard. Vorige week is deze door Boomkwekerij en Groenbedrijf De Fruittuin aangelegd. Juf Karin van Exel zei blij te zijn. “Naast een boomgaard staan er twee fruitbomen op het schoolplein. Er staan perenbomen, een amandelboom en zelfs een kaki- en vijgenboom. Eerder was ik al betrokken bij de realisatie van een schoolmoestuin en heb ik kinderen meegenomen naar mijn volkstuin, maar ik wilde de natuur naar school brengen. Toen de ontwerpwedstrijd voorbij kwam, zijn we hier op ingesprongen.”

De boomgaard is aangelegd op een strook grond, die vrijkwam na de verbouwing van de naastgelegen kerk. “We hadden dit stuk ook kunnen betegelen, maar met de fruitboompjes kunnen we laten zien hoe de bomen bloeien en het fruit groeit”, aldus Karin. “Ze komen hierdoor in aanraking met gezonde voeding. Bovendien is het ontzettend mooi om te zien hoe alles groeit. Het is een rijkdom om dit op deze manier aan de kinderen mee te kunnen geven.”

De ondergrond gaat bestaan uit wilde bloemen. “Dat is ook goed voor de bijen en insecten.” De Fruittuin heeft ervaring met de aanleg van schooltuinen en wil het onderhoud van de boomgaard voor de komende twee jaar op zich nemen.

Een voorwaarde voor deelname was dat leerlingen actief werden betrokken bij het ontwerpproces. Bij de Bisschop Ernstschool was dit de leerlingenraad, die bestaat uit zo'n twaalf leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de kinderen hun schoolplein saai vindt. Volgens Britt uit groep zes is dat nu niet meer het geval. “Het is veel gezelliger zo en het is heel leuk om buiten les te krijgen.” Voor alle groepen op school is wat bedacht. “Bij rekenen in groep drie kun je bijvoorbeeld appels gebruiken om te tellen en in groep vijf en zes gebruiken we ze bij de sommen met breuken en procenten”, legde Finn uit. Volgens Zenna wordt de school er ook gezonder door. “Kinderen kunnen in de natuurlessen het klokhuis van een appel onderzoeken en gaan dan denk ik ook meer fruit eten.”[l]