De negen gedecoreerden met Margo Mulder in hun midden. FOTO'S HANS COLIJN
De negen gedecoreerden met Margo Mulder in hun midden. FOTO'S HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Goes is zeven leden en twee ridders rijker

GOES - Tijdens haar eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Margo Mulder vrijdag negen koninklijke onderscheidingen uitgereikt. “Het is een hele eer om dit te mogen doen”, zei ze. Zoals altijd vond de lintjesregen plaats in de Grote of Maria Magdalenakerk.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Onder hen waren zeven Leden in de Orde van Oranje-Nassau en twee Ridders in de Orde van Oranje-Nassau. Margo Mulder legde aan het begin van de bijeenkomst nog eens uit wat je moet doen voor een lintje. Dat is niet niks. “Minstens vijftien jaar lang moet je je acht tot tien uur per week belangeloos hebben ingezet”, zei ze. “Op een dag als deze willen we als gemeentebestuur nogmaals benadrukken hoe belangrijk dit soort mensen zijn voor de samenleving.”

Pim Huijbregsen was als eerste aan de beurt. Hij kreeg zijn onderscheiding voor zijn werk (sinds 1990) voor de dorpsraad in ‘s-Heer Hendrikskinderen. Ook is hij al jaren vrijwilliger voor Ride for the Roses en ouderensoos De Maelstede. Verder heeft hij in 2010 Vrijwilligerscentrale Vierhanden opgezet.

Klederdracht

Omdat hij al sinds 1977 actief is voor de EHBO in zijn woonplaats Wolphaartsdijk kreeg de heer Kloet, die was gekleed in klederdracht, vrijdag een lintje. Hij is ook sinds 1981 vrijwilliger en bestuurslid van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk en sinds 1992 klederdrachtvereniging betrokken bij Mooi Zeeland.

Petra en Gerrie Menheere kregen vrijdag beiden een koninklijke onderscheiding voor hun werk voor Stichting Jeugdwerk Kloetinge. Het echtpaar is sinds 1993 betrokken bij de organisatie die verantwoordelijk is voor de Klusdurpse Dagen. Daarvoor kregen ze eerder al een vrijwilligerslegpenning van de gemeente Goes. Petra is bovendien actief voor MS-vereniging De Bevelanden en de naschoolse opvang van de Kloetingseschool.

Deltaweek

Bram Schuit is al veertig jaar actief voor Watersportvereniging Wolphaartsdijk. Alle reden om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bovendien is hij al decennia actief voor het jaarlijkse zeilevenement Deltaweek, bestuurder bij Regio Deltawateren en sinds 2015 is hij actief voor de Vereniging Gemeenschap Wolphaartsdijk. “U bent zo iemand die het na zijn pensionering drukker heeft gekregen dan ervoor”, zei Mulder.

Henk Steenks mag zich sinds vrijdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen, omdat hij zich sinds 2004 inzet voor de Rode Kruis-afdeling Noordwest-Beveland en sinds 2009 actief is voor Probusclub De Zandkreek. Ook is hij sinds 2010 vrijwilliger voor Stichting Cultureel Erfgoed Stoomschip Rotterdam. “U vertelt daar ontzettend mooie verhalen aan de bezoekers.”

Scouting

Het sinds vrijdag zevende nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau is mevrouw Wondergem. De organisaties waarvoor zij actief is (geweest) zijn Rode Kruis Noordwest-Bevelend, de Welkom Winkel, SMWO en Gors. Bij die laatste organisatie begeleidt ze cliënten tijdens het zwemmen.

Yvonne Verbeek is sinds vrijdag tot haar eigen verrassing Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is sinds 1970 actief bij Scouting Sluis en Scouting Bernadette.

Ook is ze ambassadeur en bestuurscoach van regioscouting Zeeland en begeleider van de Zeeuwse scouts tijdens de nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Verder zet ze zich in of heeft zich ingezet voor Rode Kruis Noordwest-Beveland, de Welkom Winkel en de EHBO. Tot slot is ze vrijwilliger, trainer en coach bij zwem- en poloclub De Ganze.

Hij was sinds 1967 medeoprichter, tambour-maitre, trompettist, instructeur, choreograaf, adviseur en jurylid bij tal van muziekgezelschappen. Door zijn vele functies in de muziekwereld bouwde Marinus Vuijk een internationaal netwerk op. Vuijk is daarnaast sinds 2005 bestuurslid en voorzitter van Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge. “Het is ondoenlijk om alles wat u heeft gedaan op te noemen”, aldus Mulder. Vuijk werd voor zijn werkzaamheden onderscheiden. Hij was al Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mulder speldde vrijdag bij hem de versierselen op die horen bij de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[l]

Er was veel belangstelling voor de ceremonie in de Grote of Maria Magdalenakerk.