De oostzijde van de Grote Markt in vroeger tijden. FOTO S.R. ELZINGA
De oostzijde van de Grote Markt in vroeger tijden. FOTO S.R. ELZINGA Foto: Gemeentearchief Goes

Herken jij nog gevels op de markt?

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Een foto van de oostzijde van de Grote Markt te Goes, die is gemaakt door S.R. Elzinga. Hij werkte van 1882 tot 1903 in Goes. Over de fotografen in Goes kun je info vinden op de website van het Gemeentearchief Goes. Als je goed kijkt zijn verschillende gevels nog te herkennen. Wat weet je er over te melden? En wat kun je over de fotograaf vinden?
Reacties kun je mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. De foto verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.
De winnaar van de vorige foto is Mineke Baars.

Katholiek
De vorige foto was van een meisje in het wit gekleed. We vroegen ons af voor welke gelegenheid dit was. Baars stuurde een vergelijkbare foto van haar oma Judith Jansen die haar communie deed voor de katholieke kerk. De door haar gestuurde foto moet van na 1880 zijn. Haar oma is de moeder van haar moeder, die in 1922 is geboren. “De plechtige communie, nu het vormsel genaamd, doet men rond het twaalfde levensjaar, nu in groep acht van de basisschool. Bij de plechtige communie belooft iemand volwaardig lid te zijn van de katholieke kerk. Bij het doopsel beloofden je peter en meter dat voor jou, op deze leeftijd herhaal je dit zelf.”
Dies Martens schrijft dat gezien het feit dat de foto ongeveer honderd jaar geleden is gemaakt het meisje ongeveer twaalf jaar moet zijn. Dat was toen de leeftijd waarop kinderen hun eerste communie deden.[l]