Jett Rebel is op de laatste dag van het festivalhart te zien. FOTO PR
Jett Rebel is op de laatste dag van het festivalhart te zien. FOTO PR Foto: PR

Jett Rebel staat voor derde keer op ZNF

DOOR EUGÈNE DE KOK

De twee eerdere concerten in Middelburg van de excentrieke zanger en muzikant staan in de geheugens van veel ZNF-bezoekers gegrift. Waar hij de eerste keer na drie uur bijna van het podium moest worden gesleurd, gaf hij het jaar daarna, zonder drank en drugs, een totaal andere, maar bijna net zo bijzondere en lange show. Dit keer sluit hij zaterdag 7 september het muziekprogramma af.

Frank Boeijen

In de dagen daarvoor staan meer bekende namen op het festivalhart. De reeks concerten opent vrijdag 30 augustus met een show van het saxofoonkwartet Blindman. Het viertal gaat op de klassieke tour met muziek van Johann Sebastian Bach en speelt verder werk van Louis Andriessen, Steve Reich en Eric Sleichim.

De band Haevn is op de openingsavond ook van de partij. In de week daarna volgen concerten van onder anderen Wende, Davina Michelle, de 3J’s, Middelburger Danny Vera, routinier Frank Boeijen en Nielson.

Persoonlijk

Natuurlijk is er ook veel theater. Er zijn drie locatievoorstellingen. ‘Wie is bang’ is een zwarte komedie van schrijver Tom Lanoye en is te zien in Schouwburg Middelburg. ‘De Vallei (een apocalyps)’ in de Machinefabriek in Vlissingen is een stuk over ‘hoe grote rampen worden uitgespeeld op het meest intieme en persoonlijke niveau’. De derde voorstelling is een reprise van ‘Winterreise’ in Fort Ellewoutsdijk. Het was vorig jaar de theaterhit van het festival. Norway Today’ is ‘een surrealistisch sprookje over het verlangen naar de dood en de moed om te leven’, zoals de makers zeggen. Regisseur is Eva Line de Boer. Het stuk is te zien op het Abdijplein.

Dans

Op de 19e editie is verder een grote rol weggelegd voor dans. ‘Blueprint on Memory’ in Studio A58 op het ZEP-terrein is een dansvoorstelling over het geheugen. ‘Black Memories’ in Theater de Mythe in Goes gaat over macht, vrijheid en huidskleur en het koloniale verleden van Nederland. Het is drie dagen te zien.

‘Shake Shake Shake 1st Edition’ is volgens Theaterproductiehuis Zeelandia ‘een feestje voor wildebrassen’. Een liveband zorgt bij deze voorstelling, die in Podium de Spot staat, voor de muziek. Het laatste stuk is ‘Bloedband’, te zien in de studio van Zeelandia. Echte broers en zussen dansen in deze show.

Kaarten

Kaarten voor alle evenementen zijn vanaf deze woensdag te koop bij www.theaterzeelandia.nl.[l]