Gemeente werkt aan update van masterplan binnenstad

GOES - De gemeente Goes wil een update maken van het masterplan binnenstad.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het oude masterplan stamt uit 1999. “Het is nog steeds een goed ruimtelijk plan. Daarom maken we ook geen nieuwe versie, maar er is wel veel veranderd. Stilstand is sowieso achteruitgang. Het kan een update gebruiken”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Ontwikkelingen zoals de renovatie van het Gasthuis aan de Oostsingel, de bouwplannen aan de kant van de Van de Spiegelstraat en Koepoort en grote winkelketens die verdwijnen of dreigen om te vallen, maken een update nodig. “Er komen nog steeds nieuwe winkels en de meeste ketens blijven gelukkig in Goes, maar er lijken er meer om te vallen dan voorheen. En ketens zitten vaak in grote panden op beeldbepalende plekken. Als deze verdwijnen heb je meteen een gat.”

Volgens haar is het goed om daarover na te denken. “We gaan weer in gesprek gaan met de architecten, ondernemers en inwoners over zaken zoals het verkeer, parkeren, uitstallingen, leegstand en over andere functies in de binnenstad. Bij zulke gesprekken kom je al snel op het onderwerp van de compactere stad. Dat is iets waarover we het ook moeten hebben.” Meeuwisse komt nog voor de zomer met een voorstel om de gesprekken te beginnen. Binnen een jaar moet de update klaar zijn. In de tussentijd pakt de gemeente alle kleine zaken op.[l]