Theo Schouwenaar tijdens één van zijn vele bezoekjes aan het ziekenhuis. FOTO FAMILIE SCHOUWENAAR
Theo Schouwenaar tijdens één van zijn vele bezoekjes aan het ziekenhuis. FOTO FAMILIE SCHOUWENAAR Foto: Theo Schouwenaar

'Het levende bewijs dat het werkt'

GOES - Zelf weet hij als geen ander dat het geld dat wordt opgehaald met de Ride for the Roses goed wordt besteed. Baanbrekend onderzoek en nieuwe medicijnen tegen kanker hebben Goesenaar Theo Schouwenaar al twee keer geholpen. Helaas zijn er vorige zomer opnieuw uitzaaiingen bij hem geconstateerd. Dat weerhoudt hem er niet van om zich opnieuw in te zetten voor de Ride for the Roses, zondag 15 september in Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de derde keer dat het benefietevenement voor KWF plaatsvindt in Goes. Theo Schouwenaar is er sinds de eerste keer in 2008 bij. “We wilden het evenement graag naar Goes halen. We zijn met drie man naar Groningen gereden waar de Ride for the Roses dat jaar plaatsvond. Je zag ze daar denken: ‘Kunnen ze dat wel daar?’ Dat hebben we bewezen. Van de zes ton die in Groningen werd opgehaald voor KWF gingen we naar 1,2 miljoen euro in Goes. Zeeland is een kleine provincie, maar op dat soort momenten groot.” Sinds die eerste keer is er veel gebeurd. Er kwam een jaarlijkse, provinciale variant met de Delta Ride for the Roses en in 2014 was Goes opnieuw gastheer voor de landelijke tocht. KWF, dat de tocht sinds dit jaar zelf organiseert, klopte voor de komende editie opnieuw aan bij Schouwenaar en voorzitter Eddy Bogaert. “We waren vereerd dat zo’n grote organisatie als KWF onze hulp vroeg."

Voor Schouwenaar was het geen vraag of hij opnieuw wilde helpen. Bij hem werd in 2012 longkanker geconstateerd. Na een operatie en een behandelingstraject ging het beter, maar twee jaar later was het opnieuw raak. Tot twee keer toe hield een experimenteel medicijn, gefinancierd met geld dat werd opgehaald met evenementen zoals de Ride for the Roses, hem op de been. “Ik ben het levende bewijs dat deze evenementen werken. Onderzoeken, die hiermee worden gefinancierd, zorgen voor resultaten. Dat wil ik laten zien." Helaas werden afgelopen zomer opnieuw uitzaaiingen bij Schouwenaar geconstateerd. “Een enorme tegenvaller, al hoop ik weer op een telefoontje van een arts, die een nieuw middel heeft.” Schouwenaar ondergaat momenteel een chemokuur. “Dat is zwaar, omdat het je hele lichaam aanvalt. Maar hiermee kopen we tijd, zei de arts. Wie weet wat er nog komt.”

Ondanks zijn gezondheid werkt Schouwenaar mee aan de organisatie van de derde editie van de Ride for the Roses. “Misschien maakt de situatie me nog enthousiaster over het evenement.” Volgens hem is het laagdrempelige karakter een verklaring voor het succes. “Het is altijd een prachtige dag, met een lach en een traan. Kanker is helaas voor iedereen dichtbij. Door mee te doen, en iedereen kan meerijden, maak je samen een vuist tegen de ziekte.” In Zeeland maken de duizenden fietsers die vuist in een prachtig decor. “Hier heb je weinig obstakels en zeeën van ruimte. Als je als niet-Zeeuw de Zeelandbrug op fietst en je ziet het water, dan is dat bovendien een geweldige ervaring.”

Als dank voor jarenlange inzet heeft KWF een route vernoemd naar Schouwenaar. De honderd kilometer-tocht draagt zijn naam. Hij ziet het als een eer.

Voor zijn werk voor de Ride for the Roses, de jaarlijkse Delta Ride for the Roses en zijn inzet voor Hospice ‘t Clarahofje, vereniging Rondom de Stenen Brug en de stichting Weeskinderen Sri Lanka kreeg Schouwenaar twee weken geleden bovendien de vrijwilligerslegpenning van de gemeente Goes. “Het was totaal onverwacht, maar het is leuk dat mensen waarderen wat je doet”, zegt hij over de onderscheiding. “De reacties die ik heb gehad zijn ook hartverwarmend. Dat doet wat met je.”

Inschrijven voor de Ride for the Roses op zondag 15 september kan via www.ridefortheroses.nl.[l]