Van links naar rechts: Arthur Severs, Peter Scheepers, Clasien Rooze-Stouthamer en Joop Rooze. FOTO PETER URBANUS
Van links naar rechts: Arthur Severs, Peter Scheepers, Clasien Rooze-Stouthamer en Joop Rooze. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Wandelroute in Ellewoutsdijk over oorlogsverleden

ELLEWOUTSDIJK - Ook in Ellewoutsdijk staan inwoners dit jaar stil bij de Slag om de Schelde, die 75 jaar geleden plaatsvond. Het dorp werd in oktober 1944 tijdens de gevechten grotendeels verwoest. Een werkgroep heeft een wandelroute gemaakt, die zaterdag (4 mei) officieel wordt geopend.

DOOR PETER URBANUS

Ellewoutsdijk was één van de zwaarst getroffen plaatsen van Noord- en Zuid-Beveland. Bij de beschietingen en gevechten werden de kerk, school, de beroemde villa Zorgvliet van de familie Van Hattum en meer dan een kwart van de huizen verwoest. Een werkgroep met het echtpaar Joop Rooze en Clasien Rooze-Stouthamer, Arthur Severs, Peter Scheepers en fotograaf Rem van de Bosch, heeft met veertien grote fotopanelen een wandelroute uitgezet langs plaatsen, waar in de oorlog iets is gebeurd. Daarmee laten zij zien hoe Ellewoutsdijk er voor de Tweede Wereldoorlog uitzag en (deels) na de verwoesting.

'De middeleeuwse kerk werd in zijn geheel verwoest'

Een QR-code op de panelen geeft meer informatie van ooggetuigen. Zo vertelt Kees Platschorre in een opname over zijn belevenissen uit de periode. Hij herinnert zich levendig hoe de geallieerden vanuit Zeeuws-Vlaanderen de kerktoren van Ellewoutsdijk onder vuur namen, omdat daar Duitsers in zouden zitten.

De middeleeuwse kerk werd in zijn geheel verwoest. Deze is nooit meer herbouwd. Op verschillende borden worden bewoners van verwoeste huizen met naam en toenaam vermeld. Er komt een markeringspunt van de Liberation Route Europe in Ellewoutsdijk, geplaatst door het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Oprichter Stef Traas van het museum heeft de werkgroep bijgestaan.

Imago

De tijd om de route te maken was kort. “We zijn pas in februari van start gegaan”, vertelt Rooze. Severs was betrokken namens de werkgroep Imago Ellewoutsdijk. Van den Bosch leverde als fotograaf zijn bijdrage en Rooze-Stouthamer als historicus. Scheepers en Rooze zijn sowieso erg actief in het dorp. De gemeente Borsele stelde een geldbedrag beschikbaar voor activiteiten rondom de herdenking.

Dorpshuis

Zaterdag wordt om 10.30 uur de wandelroute Ellewoutsdijk Bevrijd officieel geopend door burgemeester Gerben Dijksterhuis. Hij doet dat in het dorpshuis aan de Zomerstraat. Ook wordt het markeringspunt van de Liberation Route onthuld. Aan het einde van de route, waarover je ongeveer drie kwartier doet, staat de groep stil bij het oorlogsmonument op de begraafplaats. Er wordt een krans gelegd en Huug Steketee blaast ‘The Last Post’.

Schrijfster Anna van Suchtelen leest zaterdag op twee plaatsen voor uit haar boek ‘Versailles aan de Schelde’ dat in het najaar van 2017 verscheen. Zij is een nazaat van de familie Van Hattum, die het huis en het bijbehorende landgoed liet bouwen in de 19e eeuw. Daarvan restten slechts nog wat beelden en gebouwen van de buitenplaats.[l]


Zaterdag worden op het Stengeplein in Heinkenszand de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Iedereen is welkom vanaf 18.45 uur. De plechtigheid begint om 19.00 uur met een concert van muziekvereniging Euterpe uit Heinkenszand. Om 19.50 uur loopt de groep richting de herdenkingsplaquette. Daarna volgen om 20.00 uur twee minuten stilte waarna kransen worden gelegd, onder begeleiding van scoutinggroep De Voortrappers uit ‘s-Gravenpolder en muziekvereniging Con Affezzione. De avond wordt afgesloten met een drankje in vergader- en congrescentrum De Stenge.