Piet Hamelink heeft afscheid genomen van NUT Noord-Beveland. FOTO COBY WEIJERS
Piet Hamelink heeft afscheid genomen van NUT Noord-Beveland. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Ik wilde niet te veel petten op hebben'

GEERSDIJK – Tijdens de algemene ledenvergadering van het Nut Noord-Beveland heeft Piet Hamelink na achttien jaar afscheid genomen als voorzitter. De vereniging begon 175 jaar geleden als herensociëteit en groeide de laatste jaren uit tot een bruisende culturele vereniging.

DOOR JESSICA ROVERS

Tijdens zijn afscheid kreeg Piet Hamelink uit handen van burgemeester Letty Demmers de erepenning van het Nut Noord-Beveland en werd hij bovendien benoemd tot erelid.

Hamelink raakte vijftig jaar geleden betrokken bij de vereniging toen hij op Noord-Beveland kwam wonen. “Ik ben vanaf het begin naar de voorstellingen gegaan. Het was toen nog echt een club van notabelen: grote middenstanders en landbouwers. Het duurde even voordat ik werd toegelaten als lid, want ik was een buutendieker. Omdat ik altijd bij de ledenvergaderingen aanwezig was, ben ik in de kascontrolecommissie gegaan en op een gegeven moment werd ik bestuurslid. Ik ben er een paar jaar tussen uit geweest, maar toen achttien jaar geleden het voorzitterschap moest worden ingevuld ben ik ingesprongen."

Jubileum

Omdat Hamelink sinds vier jaar voorzitter is van het landelijke Nut, besloot hij zijn functie bij de afdeling Noord-Beveland neer te leggen. “Ik wilde niet te veel petten op hebben. Bovendien hebben we een redelijk jong, actief bestuur dus het voorzitterschap kon makkelijk overgenomen worden."

Wat Hamelink betreft was de viering van het 175-jarig bestaan van de vereniging in 2017 één van de hoogtepunten. “Dat was heel leuk en ik ben heel blij dat ik dat als voorzitter heb kunnen doen. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe voorzitter.Hoewel de meeste van de negen bestuursleden vrouw zijn, wordt het voorzitterschap toch weer ingevuld door een man: Gerard Toorenaar."

'Er zijn ook tal van
kindervoorstellingen
en excursies'

Het ledenaantal van het Nut Noord-Beveland is met zo'n driehonderd inwoners de laatste jaren stabiel. Volgens Hamelink speelt, hoewel mensen veel mobieler zijn geworden, de vereniging nog steeds een belangrijke rol op het voormalige eiland. “Wij zijn de enige niet-kerkelijke en niet-politieke vereniging op Noord-Beveland. Jaarlijks brengen we tal van mensen bij elkaar. Het dorpshuis in Wissenkerke puilt uit als Maikel Harte komt met de try-out van zijn eindejaarsshow. Ook Guido Weijers en Freek de Jonge hebben opgetreden. Het zijn grote namen, die klein zijn begonnen. Ieder jaar proberen we twee of drie beginnende cabaretiers op te nemen in de programmering, maar ook op muzikaal gebied ontplooien we diverse activiteiten. Daarnaast zijn er tal van kindervoorstellingen en excursies en lezingen."

Vernieuwing

Hamelink is er trots op dat het aanbod van het Nut Noord-Beveland de laatste jaren steeds breder is geworden. “Ik heb geprobeerd vernieuwing te brengen. In het begin was tachtig procent van de leden agrariër en ik wilde dat er na de voorstellingen niet alleen over aardappels werd gepraat. De vereniging is door de verbreding van het aanbod al lang niet meer zo elitair zoals in het begin; er is voor iedereen wat wils en iedereen die wil, kan lid worden."[l]