Carmen Milhous aan het werk in haar atelier. FOTO PETER URBANUS
Carmen Milhous aan het werk in haar atelier. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Emotie is een belangrijk element'

GOES - Carmen Milhous-Arendt doet haar inspiratie op tijdens wandelingen in de polders. “Ik proef en ruik kleuren echt”, zegt de Goese beeldend kunstenaar. Ze exposeert momenteel in de Kunstuitleen de Bevelanden.

DOOR PETER URBANUS

Meerdere malen per week gaat Carmen Milhous-Arendt de polders in, samen met een vriendin. De Wilhelminapolder ligt direct achter haar huis en atelier. De indrukken die ze opdoet in het weidse polderlandschap verwerkt ze in haar schilderijen. “Ik probeer het gevoel dat ik heb in de polders te vangen in mijn schilderijen. De luchten hier veranderen voortdurend. Soms maak ik ook foto’s met mijn telefoontje. Dat heb ik toch altijd bij me. Ik proef en ruik de kleuren echt. Wist je dat kleuren ook een eigen klank hebben?” vertelt ze in haar atelier in de tuin. Zelf noemt ze haar werk ‘lyrisch expressionisme’. Ze schildert met woeste streken en veel kleur, meestal acrylverf op een ondergrond van opgespannen doek of linnen.

Carmen en echtgenoot Johannes Milhous zitten beiden al bijna een leven lang in de kunst. Johannes was jarenlang consulent kunst- en cultuureducatie bij het Zeeuws Steunpunt voor Kunstzinnige Vorming, dat later op ging in de provinciale organisatie Scoop.

Emotie

Tegenwoordig begeleidt hij de Winterschilders, een groep amateurkunstenaars die geregeld bij elkaar komen. Daarnaast is Johannes Milhous bekend van de Delta Bluesband. De van oorsprong Duitse Carmen Milhous-Arendt volgde van 1967 tot 1972 de Fachhochschule in haar geboorteplaats Düsseldorf, waar ze lessen volgde in schilderen, tekenen, ontwerpen, weven, gobelin weven en industriedesign. Sinds 1972 bewoont ze samen met Johannes een mooi huis in de polder bij Goes. Zelf ziet ze de emotie als een van de belangrijkste elementen van het creatieve vermogen. Wat zij zoekt is niet de werkelijkheid maar het onbewuste, het geheim van het menselijke bestaan. Schilderen betekent voor haar energie, emoties en spontaniteit. "Een voortdurend wisselspel tussen intuïtie en analyseren, tussen dynamiek en rust, opgewonden zijn en gelatenheid, orde en chaos", zegt ze zelf.

Kunstuitleen

Milhous-Arendt is blij dat ze tot 11 mei kan exposeren bij de Kunstuitleen de Bevelanden. Beheerder Gerard Weezepoel, zelf ook beeldend kunstenaar, noemt haar werk grandioos. Het aantal mogelijke locaties om te kunnen exposeren is niet groot en vaak vragen uitbaters nog flinke bedragen ook. Het is een probleem waar veel Zeeuwse kunstenaars tegen aan lopen.

Aan de inspanningen om haar werk te promoten ligt het niet, zegt haar echtgenoot met bewondering. Inderdaad tovert Carmen zo een stapel keurig net verzorgde brochures tevoorschijn. Een website heeft ze ook. Behalve in Zeeland is ze ook veel in het buitenland actief. Zo exposeerde ze de afgelopen jaren in Duitsland en België.

De expositie van Carmen Milhous-Arendt bij Kunstuitleen de Bevelanden aan de Westwal 45 is nog tot 11 mei te bezoeken.[l]