Tovaal wint twee duels tijdens jaarlijkse buitenlandse tour in Schotland

GOES - De rugbyers van Tovaal hebben tijdens hun jaarlijkse buitenlandse tour twee overwinningen geboekt in Schotland. De Goesenaren gingen voor de dertigste keer naar het buitenland en verbleven in Glasgow. Naast een bezoek aan het eiland Arran speelde Tovaal twee vriendschappelijke duels.

Tegen Ardrossan Academicals RFC, de club waar Tovaal-trainer Brian Hendry zijn rugbycarrière begon, opende Alex Vlieland al in de tweede minuut de score. De thuisclub boog die achterstand diract om in een 7-5-voorsprong, maar via Ernst Berman kwam Tovaal opnieuw op voorsprong. AARFC had opniew een antwoord klaar , maar op slag van rust zorgde Jorian Broekmeijer ervoor dat Tovaal met een 12-15-voorsprong kon gaan rusten. In de tweede helft was Tovaal vooral in de voorwaartsen de bovenliggende partij. Matthew Grant voerde de voorsprong op naar 12-20 en daarna volgde er een mooie actie van de voorwaartsen. Raf Raas bediende Maghiel Hanse in een lineout en van daaruit werkte Maurice Boelhouwers de bal over de trylijn. Ernst Berman bepaalde de eindstand op 12-32.

In het duel tegen Paisley RFC moesten de Goesenaren vol aan de bak. In de eerste helft kwam Tovaal op een 12-0-achterstand. Tovaal herstelde zich echter knap en direct na rust brachten Jorian Broekmeijer en Sam Richel hun ploeg terug tot 12-7. Paisley RFC liep vervolgens verder uit naar 17-7, maar na een sterke actie van aanvoerder Maarten Buijs sprintte Thomas Griep over de trylijn: 17-12. In het slot van het duel trok Tovaal zorgde Thijke Mulder met twee try’s en een conversion voor de volle winst: 17-24.

Tourorganisator Jan Moelker kon terugkijken op een geslaagd trip: “In Glasgow was er voor jong en oud veel te beleven en we hebben twee prima wedstrijden gespeeld. Paisley RFC heeft aangegeven om volgend jaar een tegenbezoek aan Goes te willen brengen en over de bestemming van de trip van volgend jaar zijn ook al genoeg ideeën geopperd. Dat wordt waarschijnlijk een bestemming in Zuid-Europa.”