Joop en Rianda van der Weele en hun kinderen wonen inmiddels in Suriname. ARCHIEFFOTO
Joop en Rianda van der Weele en hun kinderen wonen inmiddels in Suriname. ARCHIEFFOTO Foto: MAF

'Mag mijn talenten inzetten op mooie manier'

GOES – Joop en Rianda van Weele uit Krabbendijke zijn begin februari met hun drie kinderen voor minimaal twee jaar verhuisd naar Suriname. Joop gaat daar werken als piloot en onderhoudscoördinator voor de Mission Aviation Fellowship (MAF). Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien organiseren vrienden op zaterdag 8 juni een zaalvoetbaltoernooi in Omnium in Goes. Het is de derde keer dat zij dat doen.

DOOR JESSICA ROVERS

Joop heeft zelf jarenlang zaalvoetbal gespeeld. In augustus 2016 werden hij en zijn vrouw echter geselecteerd door de MAF voor uitzending. “Omdat het een kostbare aangelegenheid is, heeft een vriendengroep besloten om hiervoor geld in te zamelen.” Met de eerste twee zaalvoetbaltoernooien haalden de vrienden 12.000 euro op. Daarnaast zetten andere mensen allerlei acties op touw en zorgden vaste supporters voor een grote bijdrage. Samen haalden ze al meer dan een ton op.

Monteur

Joop legt uit dat hij niet meteen enthousiast was voor het zendingswerk van de MAF. “Het is ooit begonnen met een presentatie in de kerk van een gezin dat was uitgezonden. Ik was altijd al geïnteresseerd in vliegtuigen en heb toen mijn vliegbrevet en diploma als vliegtuigmonteur gehaald. Toen gebeurde er een aantal dingen die mij een duwtje in de rug hebben gegeven. Zo werkte ik op het vliegveld Midden-Zeeland toen ik in gesprek kwam met een voormalig MAF-piloot. Naast hem waren er meer mensen in onze omgeving die ons stimuleerden zendingswerk te gaan doen. Bovendien kreeg ik van een klant de opdracht om zijn vliegtuig tijdens zijn afwezigheid te vliegen. Daardoor deed ik heel veel uren gratis vliegervaring op. Ook kreeg ik gratis vlieglessen van iemand met een vliegbedrijf. Tot slot kreeg ik op een gegeven moment de overtuiging dat het zo door God moest zijn geleid.”

Ziekenhuis

Volgens Joop was het best moeilijk om de knoop door te hakken. “Je laat immers alles achter en je moet er volledig voor gaan.”

Op basis van ‘Het heengaan onder alle volken’ ziet MAF het als haar taak om mensen in het binnenland van Suriname te evangeliseren. MAF vliegt met zendelingen en bijbelvertalers, vliegt voor lokale kerken en brengt inwoners van en naar bijbelconferenties. Waar geen wegen zijn en het ziekenhuis ontbreekt, worden de vliegtuigen bovendien als ambulances ingezet om patiënten van en naar het ziekenhuis in de steden te vervoeren. MAF wil ook helpen met het opbouwen van lokale gemeenschappen. “Het werk dat ik nu doe is veel dankbaarder. Ik mag, met mijn vrouw en kinderen, mijn talenten inzetten op een hele mooie manier.”

'Het is een fantastisch toernooi en heel erg populair'

Hoewel Joop niet betrokken is geweest bij de organisatie van het toernooi heeft hij de afgelopen twee jaar wel meegedaan. “Het is een fantastisch toernooi en het is zo populair dat het dit jaar is gelukt om bijvoorbeeld gedeputeerde Jo-Annes de Bat te strikken als scheidsrechter. Ik ben heel dankbaar voor wat mijn vrienden hebben weten op te zetten.”

Meer informatie over de missie van Joop en Rianda en het steunfonds is te vinden op www.maf.nl/internationale-staf/joop-rianda-van-weele. Het zaalvoetbaltoernooi begint zaterdag 8 juni om 18.00 uur.[l]