Noord-Beveland wil zoveel mogelijk bijen zien in de gemeente. ARCHIEFFOTO
Noord-Beveland wil zoveel mogelijk bijen zien in de gemeente. ARCHIEFFOTO Foto:

Noord-Beveland zoemt straks nog harder

WISSENKERKE - De gemeente Noord-Beveland gaat twintig kilometer akkerranden inzaaien met bloemen die moeten zorgen voor meer biodiversiteit. Het gaat om randen langs wandelroutes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Noord-Beveland werkt in het project samen met de Rabobank, die het financieel ondersteunt, en de stichting Akkerleven, een agrarische natuurvereniging die bestaat uit vrijwilligers. Insecten en in het bijzonder wilde bijen moeten van de extra bloemen profiteren. Op verzoek van de provincie zijn braakliggende kavels in onder meer Wissenkerke en Geersdijk al eerder ingezaaid met bloemen- en plantenmengsels. “Met het inzaaien van deze kilometers zetten we weer een stap op weg naar meer biodiversiteit”, zegt wethouder Pim Schenkelaars van de gemeente Noord-Beveland.

Landschap

Het gaat om verschillende stukken akkerrand, vooral langs wandelroutes. “Insecten kunnen dan van het ene stukje naar het andere stukje hoppen.” De bloemen verfraaien volgens Schenkelaars bovendien het landschap. “We denken dat het niet alleen leuk is voor de insecten, maar ook voor de toeristen.”

Snoeptuintje

Noord-Beveland is sinds vorig jaar een bijvriendelijke gemeente. Ze was de eerste van Zeeland. In dat kader heeft de gemeente, naast het inzaaien van akkerranden, zogenaamde snoeptuintjes voor bijen en bijenhotels geplaatst bij alle basisscholen op het eiland. De gemeente werkte hiervoor samen met de stichting Landschapsbeheer Zeeland, MEC De Bevelanden en IVN. Ook ging de gemeente op zoek naar de meest bijvriendelijke tuin van het eiland. “We voldoen ruimschoots aan alle voorwaarden om ons een bijvriendelijke gemeente te mogen noemen”, zegt Schenkelaars. De wethouder is er trots op, zo zei hij eerder. “We hebben er een flink aantal inwoners bij. Wij zijn heel blij met de komst van wilde bijen, want ze doen belangrijk werk. Als gemeente doen we er alles aan om deze nuttige burgers zich thuis te laten voelen.”

Gewassen

De organisatie Nederland Zoemt wil dat zoveel mogelijk gemeenten bijvriendelijk worden. De helft van alle 360 bijensoorten is namelijk bedreigd. De afname van het aantal bijen heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en veroorzaakt problemen in de fruitteelt en landbouw. Bijen bestuiven tachtig procent van de voedselgewassen.

Volgens Nederland Zoemt is het landschap van Noord-Beveland geschikt voor zo’n 160 bijensoorten. Er zijn de afgelopen zo’n 90 soorten geteld. Daaronder zitten bijzondere soorten zoals de donkere klaverzandbij, de vroege zandbij en de wormkruidbij. Naast Noord-Beveland is in Zeeland alleen Borsele bijvriendelijk.

Meer informatie is te vinden op www.nederlandzoemt.nl.[l]