Muziekkorps Excelsior in 1947. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
Muziekkorps Excelsior in 1947. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Achter de muziek aan lopen

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Muziekkorps Excelsior op 5 mei 1947 in de Westerstraat in Goes. Het is een foto van Jaap Nonnekes van de optocht waarmee de bevrijding van 1945 werd gevierd. Vaak liepen bewoners met zo’n muziekkorps mee, vandaar de uitdrukking ‘Achter de muziek aan.’ Nu zie je niet meer zoveel muziekkorpsen door de straten marcheren. Hoe komt dat? Wie wil zijn herinneringen delen over het meelopen? En wat weten jullie over Excelsior?

Reacties kun je mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden: info@hkdebevelanden.nl. Per post kan ook: Postbus 2159, 4460 MD Goes. De foto verschijnt ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Reacties worden over twee weken in deze rubriek geplaatst. Onder de reageerders wordt een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van De Spuije verloot.

Grote Markt

De vorige foto was van de oostzijde van de Grote Markt. Een foto die zo’n honderd jaar geleden gemaakt is door S.R. Elzinga. We zijn te rade gegaan bij Kees Griep, die veel weet over de historie van Goes. Het meest markante gebouw is de Grote Markt 28 waarin nu Jersey zit. Op de foto is het nog een dubbel woonhuis. Tot 1991 was dit het kantoor van de ZLM. In de Goesche Courant van 27 november 1917 lezen we daarover dat de ZLM daar zijn intrek nam. In 1923 kwam op de bovenverdieping de herensociëteit Van Ongenugten Vrij. Deze zat daarvoor in het Schuttershof dat toen werd verkocht aan de gemeente. In 2006 vierde deze sociëteit zijn 200-jarig bestaan. Dit gezelschap van ‘notabele heren’ bestaat nog steeds. Ze hebben nu bijeenkomsten op de bovenverdieping van ‘t Soepuus op de Kleine Kade.[l]