Goes laat bodem van stadshaven deze winter saneren

GOES - De bodem van de stadshaven, jachthaven De Werf en een deel van het havenkanaal in Goes worden deze winter grondig gesaneerd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De landelijke overheid heeft een subsidie van maximaal 1,5 miljoen euro toegezegd voor de schoonmaakbeurt van de haven. “We hebben lang moeten lobbyen voor deze bijdrage”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Verantwoordelijk

Het project is in 2015 al aangemeld bij het Rijk. Bovenop het geld uit Den Haag dragen zowel de gemeente, die eigenaar is van de stadshaven, als het waterschap, dat verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit, elk 350.000 euro bij.

De bodem van de haven is vervuild met onder meer PAK, zware metalen en bestrijdingsmiddelen. De historische vervuiling komt volgens de gemeente door ongezuiverde stedelijke lozingen, scheepsonderhoud, de voormalige gasfabriek en handel in bestrijdingsmiddelen. Het saneren van de 11.000 kilo slib is noodzakelijk, omdat anders de kwaliteitsdoelen voor het water in de haven niet worden gehaald. De gemeente besteedt de werkzaamheden nog voor de zomer aan. In de wintermaanden ligt een boot in de haven, die het slib opzuigt en afvoert. Een van de voorwaarden voor het krijgen van de subsidie is dat de werkzaamheden voor het einde van 2020 moeten zijn uitgevoerd.[l]