Het gemeentehuis in Heinkenszand. ARCHIEFFOTO
Het gemeentehuis in Heinkenszand. ARCHIEFFOTO Foto:

'Je moet jezelf een spiegel voorhouden'

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele werkt aan een nieuwe organisatie. Het verouderde directiemodel verdwijnt en maakt plaats voor een platte organisatie. In het nieuwe systeem is de organisatie opgedeeld in vier domeinen met elk één manager: dienstverlening, ondersteuning, samenleving en ruimte.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Daarboven komt één gemeentesecretaris te staan, die voor de zomer aan de slag moet zijn. "We willen graag een platte organisatie. Wij denken dat mensen heel goed zelf hun werk kunnen doen”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. “Straks loopt alles veel directer. Je hebt nog maar één managementlaag. Daaronder zitten meteen alle werknemers.”

Van ‘een grimmige sfeer onder ambtenaren’, zoals Omroep Zeeland vorige week in een nieuwsbericht kopte, is volgens de burgemeester geen sprake. De ondernemingsraad heeft de berichten ook tegengesproken. “Het moge duidelijk zijn dat de reorganisatie de gemoederen bezighoudt.”

Dijksterhuis denkt dat het goed is dat er een andere organisatie komt. “Eens in de zoveel tijd moet je jezelf een spiegel voorhouden. Als het aan mij ligt doen we het over vijf jaar weer. Ons huidige systeem zag je rond 2000 veel. We willen als organisatie veel naar buiten en midden in de samenleving staan. Dan is het belangrijk dat je als organisatie daarop bent ingericht.” Het nieuwe model is tot stand gekomen in overleg met een aantal werknemers, die in twee werkgroepen over de toekomst hebben nagedacht. Sommigen moeten straks op een andere baan solliciteren of veranderen van kantoor. Zo zijn er nu bijvoorbeeld meer afdelingshoofden dan er straks domeinen zijn. “Het gaat om een klein percentage mensen. En als ze hun baan niet behouden zorgen we goed voor ze. Dan kijken we waar ze wel passen. Mensen moeten straks gelukkig zijn op de plaats waar ze zitten. En als ze ergens mee zitten, moeten ze naar ons toe komen. Dat hoort bij de open cultuur die we willen creëren.” Er vallen geen gedwongen ontslagen. Bij de gemeente werken ongeveer 160 fte, waaronder veel trainees. “We willen dat zij de kans krijgen om te groeien.”[l]

De gemeente Borsele heeft haar nieuwe huisstijl gepresenteerd. Het logo met het rijtje boompjes, dat er sinds de jaren ‘90 was, verdwijnt. Het maakt plaats voor een letter B. In de twee helften van de letter kun je de poorten van Fort Ellewoutsdijk, de bol van de kerncentrale en de buizen van de Westerscheldetunnel zien. Het nieuwe logo wordt gefaseerd ingevoerd en het oude materiaal eerst opgemaakt. Een van de redenen om een nieuw logo te maken is dat gemeentelijke organisaties verschillende logo’s hadden. “Nu is het allemaal één en zie je dat het bij de gemeente hoort”, aldus burgemeester Gerben Dijksterhuis.