De nieuwe afdeling heelkunde is voorzien van de modernste apparatuur. FOTO'S LINDA RIJK FOTOGRAFIE
De nieuwe afdeling heelkunde is voorzien van de modernste apparatuur. FOTO'S LINDA RIJK FOTOGRAFIE Foto: Linda Rijk Fotografie

'Fijner voor ons, maar ook voor de patiënten'

GOES - Adrz in Goes heeft maandag haar nieuwe afdeling heelkunde geopend. Iedereen die een operatie ondergaat komt op deze nieuwe, moderne en kleurrijke afdeling terecht.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Meer dan twee jaar lang zat de afdeling heelkunde, waar zo’n zeventig mensen werken, in een noodgebouw. Daar was het af en toe behelpen. “Maar jullie zijn altijd met hart voor de patiënt blijven werken”, zei teamleider Bas Nijsse donderdag tegen de verpleegkundigen en anderen bij de officiële opening van de nieuwe vleugel.

Operatiecomplex

De nieuwe afdeling zit vlakbij het pas geopende operatiecomplex. “Voorheen zaten we op de eerste verdieping en verspreid door het gebouw. Dat was niet efficiënt als je patiënten naar de OK moet brengen”, zegt Nijsse’s collega en tweede teamleider Jeanine Blankenstijn. “Nu kunnen we alles veel beter stroomlijnen. Dat is fijner voor ons, maar ook voor de patiënten.”

Efficiënt

Op de afdeling heelkunde staan in totaal vijftig bedden. Sommige bedden zijn bedoeld voor mensen die na een ingreep een paar dagen moeten blijven, op andere kamers liggen mensen na een operatie slechts een paar uur om daarna naar huis te gaan.

Er kunnen 28 operaties per dag worden uitgevoerd. De afdeling is tot stand gekomen in nauw overleg met de werknemers en mede daardoor efficiënt ingericht. Alle kamers zijn bovendien voorzien van de modernste apparatuur. Zo zijn in de plafonds rails voor tilliften verwerkt. De verpleegkundigen hoeven daardoor niet meer met een los apparaat over de afdeling te sjouwen.

De patiënten worden aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen. Er staan bijvoorbeeld hometrainers waarop mensen een virtuele tocht kunnen maken door steden als Vlissingen of Amsterdam.

Huiskamer

Ook is er een huiskamer waar mensen samen kunnen eten. “De zorgvraag stopt niet na de operatie”, aldus Nijsse. “Daarmee houden we hier rekening. We willen mensen aanmoedigen om van hun kamer af te gaan. Dat draagt bij aan hun herstel”, voegt Blankenstijn toe. "Hier beginnen we al met het terugbrengen van de patiënt naar huis", aldus bestuurder Claudia Brandenburg van Adrz. "Misschien zijn we op dat gebied wel een voorloper."

Voeding

Ook is er veel aandacht voor voeding. “We gaan met de tijd mee. We willen meer tegemoet komen aan de wensen van de patiënt. Mensen kunnen voortaan bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ze hun eten krijgen.”

Volgens Brandenburg gaat er de komende jaren nog veel meer gebeuren in Adrz. "Maar het is goed dat we even stilstaan en vieren dat we iets klaar hebben."[l]

Op de afdeling heelkunde werken zo'n zeventig mensen.