Het waterschap beheert 4000 kilometer weg in Zeeland. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA
Het waterschap beheert 4000 kilometer weg in Zeeland. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

Schap stopt jaarlijks miljoen extra in wegen

KORTGENE - Waterschap Scheldestromen investeert vanaf dit jaar structureel een miljoen euro extra in wegreconstructies. Om de vierduizend kilometer aan waterschapswegen in Zeeland veilig te houden gaat hier jaarlijks 2.345.000 euro naartoe.


DOOR BRITTA JANSSEN

Dit blijkt uit de jaarrekening van 2018 die het schap vorige week maandag presenteerde. Ze houdt 840.000 euro over aan vorig jaar, maar Scheldestromen nuanceert dit overschot doordat er voor acht ton aan werk niet is uitgevoerd in 2018. Die werkzaamheden staan voor dit jaar op stapel. “Het gaat om allerlei kleinere projecten die we bijvoorbeeld door de weersomstandigheden moesten uitstellen”, verklaart waterschapsbestuurder Denis Steijaert.

Energiefabriek

Een van de grootste projecten die het schap in 2018 wel kon afronden, was de ombouw van de waterzuivering Walcheren in Ritthem tot zogenaamde 'energiefabriek'. Dit project, dat ruim negen miljoen euro kostte, begon in 2017. De installatie werkt energieneutraal en wekt energie op voor circa 380 huishoudens. Of er meer energiefabrieken bij komen, is aan het nieuwe, nog te vormen waterschapsbestuur. “Zij maakt een nieuw bestuursakkoord met nieuwe prioriteiten. Als ze de lasten voor de burgers zo laag mogelijk wil houden, kan ze niet ongebreideld investeren.”

Wegen

Ook vorig jaar gerealiseerd zijn het fietspad tussen Kortgene en Colijnsplaat (à 2,4 miljoen euro), tussen Goes en Kattendijke (1,7 miljoen euro) en langs de Ruiterplaatweg (373.000 euro).

Het waterschap beheert in Zeeland vierduizend kilometer aan wegen. "De miljoen euro extra per jaar is nodig om de wegen voor de langere termijn veilig te houden. Door bijvoorbeeld de droogtes zien we wegvlakken door de knieën zakken. Bij wegreconstructies pakken we vooral de ondergrond aan. Als het fundament goed is, blijft de bovenlaag ook langer goed." Bij hoeveel kilometer aan weg het fundament vernieuwd moet worden, kan de bestuurder nog niet zeggen. "Maar we investeren nu twee keer zoveel, zodat de wegen niet zoals in België worden.'


‘Winst’
Vorig jaar investeerde het schap 33,6 miljoen euro. “De uitgaven in 2018 zijn elf procent, ruim twee miljoen euro, lager uitgevallen dan begroot. Dat komt nog door de economische crisis.” Omdat de economie aantrekt, boekt het schap dit jaar waarschijnlijk niet zo’n ‘winst’, aldus Steijaert.

Deze jaarrekening is de laatste van de bestuursperiode voor de waterschapsverkiezingen van maart. Op 6 juni behandelt de algemene vergadering van het waterschap de jaarrekening. "Terugkijkend op de afgelopen vier jaar kan ik zeggen dat er veel is geïnvesteerd in veilige waterkeringen en wegen, het voorkomen van wateroverlast- of tekort en schoon en gezond oppervlaktewater, terwijl de lastenstijging binnen de perken is gebleven."[l]