Een voorbeeld van een struikelsteen. FOTO STICHTING STRUIKELSTENEN ZEELAND
Een voorbeeld van een struikelsteen. FOTO STICHTING STRUIKELSTENEN ZEELAND Foto: Stichting Struikelstenen Zeeland

Ook Goes staat stil bij Slag om de Schelde

GOES - Net als andere gemeenten in Zeeland organiseert Goes dit jaar activiteiten in het teken van 75 jaar bevrijding en de Slag om de Schelde. Het misschien opvallendste is dat Goes een klein Holocaust-monument krijgt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het tijdelijke Holocaust-monument is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en moet in zoveel mogelijk gemeenten komen. “Samen vormen de kleine beeldjes dan een groot monument, zo is het idee”, zegt burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes. Waar het komt, weet Mulder nog niet, al vindt ze dat het wel op een opvallende plek moet komen te staan. Kosten van het tijdelijke beeldje zijn tweeduizend euro.

'Willen herinnering aan oorlog levend houden'

Eerder dit jaar maakte Goes al bekend dat ze zogenaamde struikelstenen in het straatbeeld wil plaatsen. Dat zijn keien waarop een messing plaatje is bevestigd met de naam van één van de Joden, die vanuit Goes is gedeporteerd en vermoord. Verder krijgen bordjes van straten die zijn vernoemd naar verzetshelden een korte toelichting.

Toneelstuk

Ook krijgen scholieren een uitnodiging om het toneelstuk ‘Oorlogsgeheimen’ bij te wonen en gaan studenten en vrijwilligers enkele van de 85-plussers in de gemeente interviewen. Hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog worden opgenomen en komen onder meer op de website van Goes. “Met de oral history willen we de herinnering aan de oorlog levend houden.” Goes hoopt een aantal interviews te filmen, zodat inwoners de mensen ook kunnen zien.

Bevrijdingsmuseum

De gemeente wil rond 29 oktober, de datum waarop Goes in 1944 werd bevrijd, in ‘t Beest films vertonen over de oorlog in Zeeland. Ook komt er een fototentoonstelling en de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) heeft gezegd met haar oorlogslocomotief te willen rijden naar Hoedekenskerke. “Misschien kunnen we mensen vanaf daar met een bus naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp brengen”, aldus Mulder.

Budget

De gemeente onderzoekt nog of een speciale editie van tijdschrift De Spuije van Heemkundige Kring De Bevelanden eenmalig huis aan huis kan worden verspreid. De kring maakt een editie, die in zijn geheel over de Tweede Wereldoorlog in deze regio gaat.

Goes heeft een budget van ongeveer 11.000 euro voor de viering van 75 jaar bevrijding.[l]