De Kroon op Kortgene is een nieuwbouwproject op Noord-Beveland. FOTO FRAANJE BV
De Kroon op Kortgene is een nieuwbouwproject op Noord-Beveland. FOTO FRAANJE BV Foto: Fraanje

Gemeenten willen geen ontwikkelaar meer zijn

GOES - De vijf Bevelandse gemeenten moeten op het gebied van de woningbouw niet meer denken als een ontwikkelaar die snel, zoveel mogelijk winst moet maken, maar meer als een belegger. De lange termijn is veel belangrijker voor de gemeenten. “Dat vraagt een ommezwaai in denken”, schrijven ze in de Woonvisie De Bevelanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De regionale woonvisie is gemaakt voor de komende vijf jaar en dient als paraplu voor het lokale woonbeleid van de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. Woningcorporaties, marktpartijen, organisaties van huurders en belangenbehartigers zijn gevraagd om met input te komen. “Een nieuwe visie was nodig”, zegt Kees Weststrate, wethouder van de gemeente Borsele en voorzitter van bestuurlijk platform De Bevelanden. “Hiermee laten we zien dat we als de Bevelanden ook op het gebied van de woningmarkt met elkaar willen optrekken en elkaar vertrouwen. We snappen dat het belangrijk is om over onze grenzen te kijken. Dan moet je af en toe geven en nemen.”

Het platform maakte in 2013 al afspraken over de woningmarkt, die in 2016 werden geactualiseerd. “Er is sindsdien veel gebeurd. We wilden nu graag een regionale woonvisie maken, waarin we de Bevelanden als één woningmarkt zien. Ook wilden we de relatie leggen met onderwerpen zoals duurzaamheid, zorg en recreatie. Bovendien houden we in deze visie rekening met verschillende trends: de komst van arbeidsmigranten, de groei van het aantal ouderen en een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. Dat betekent iets voor de bestaande voorraad woningen. Neem de arbeidsmigranten. We hebben ze de komende jaren hard nodig om de vacatures in te vullen, maar je moet wel een goede oplossing voor hun huisvesting vinden. Nu leidt het soms tot problemen. Hoe ga je ze op een humane en fatsoenlijke manier huisvesten? Dat is iets waar je goed naar moet kijken.”

'Je moet nu al goed
nadenken over hoe je dat wilt doen'

Het verduurzamen van de woningen is een andere grote opgave. “We willen in 2045 als Zeeland energieneutraal zijn”, legt Weststrate uit. “Je moet nu al goed nadenken over hoe je dat wilt doen.” In dat kader hebben de gemeenten in de woonvisie afgesproken om per gemeente één proef te doen of een bestaande woonwijk aardgasvrij te maken.

Kwaliteit

Weststrate zegt dat de Bevelandse gemeenten zich voortaan niet meer richten op kwantiteit, maar op kwaliteit. De bevolking groeit de komende jaren nog wel, maar na 2035 verwachten de rekenmeesters een ommekeer. De bestaande afspraken over de woningmarkt bieden voldoende ruimte om de groei op te vangen. “De bestaande woningvoorraad wordt belangrijker”, is in de visie te lezen.

‘Verversing’ en ‘verandering’ zijn nodig. Dat kan door bestaande woningen te slopen en er iets nieuws voor terug te zetten, maar ook door woningen te slopen of samen te voegen. “Het gaat niet alleen over bouwen, maar ook over wat we vernieuwen en toevoegen en op welke plek.” Nieuwbouw moet je alleen doen als het daadwerkelijk iets toevoegt.

Planning

Aangezien de gemeenten de Bevelanden als één woningmarkt zien, betekent het onder meer dat gemeenten die te weinig nieuwe huizen in de planning hebben staan meer moeten kunnen bouwen. Andersom is dat ook het geval. Uit de prognoses blijkt dat vooral Goes en Reimerswaal blijven groeien. De laatste door een geboorteoverschot, Goes doordat er een trek naar de stad is.

De gemeenten willen de woonvisie elk jaar evalueren. Als het nodig is stellen ze de doelen bij. De gemeenteraden bespreken het document nog deze maand. Na de zomer stellen ze de visie vast.[l]

De Goese wethouder Derk Alssema 'slaat' een eerste paal in Goese Diep. FOTO COBY WEIJERS