Hup Hélène

En zo zagen we Hélène samen met de gelouterde Wilfred Genee voor de tweede keer in 'Café Hendriks & Genee', de zondagse Veronica-talkshow met torenhoge verwachtingen. Hélène Hendriks, de eerste van een drieling uit Breda. Pittige tante die zich als vakvrouw nog niet helemaal heeft bewezen, hoewel ze al een tijdje meedraait op het hoogste journalistieke televisieplatform. Ze is knap, doet lacherig, heeft een vlotte babbel en je kunt aan haar benadering zien of ze, typisch vrouwelijk, iemand bewondert. Ooit speelde ze tophockey. Daar ontdekte ze de macht van de media en droomde ervan deel van dat wereldje uit te maken. Ze begon bij NAC TV en rolde van het ene in het andere baantje. Inmiddels staat ze op het punt BN-er te worden, want het bereiken van die status kost tijd en geduld.

Wilfred bereikte alles door zijn kwaliteiten. Hij hoefde geen kruiwagens, maar dwong het zélf af. Sinds het WK voetbal 2006 ken ik hem redelijk. Tijdens een training van het Nederlands elftal in Freiburg belandde ik naast hem op de tribune. We raakten aan de praat. Over het cynische in het karakter van bondscoach Marco van Basten, in wie we geen toptrainer zagen. Hoe perschef Kees Jansma een spin in het web was. De arrogantie van Mark van Bommel. Om vervolgens ons liefdesleven ter sprake te brengen. "Zonder een begripvolle partner is er altijd gezeur. Een vrouw pikt het niet dat je je werk belangrijker vindt", grinnikte Wilfred. Ik knikte.

In 2010 vroeg ik hem of hij in het buitengebied van Amsterdam het startschot wilde verrichten voor een truckrun voor mensen met een verstandelijke beperking. Wilfred stemde onmiddellijk 'gratis' toe. De manier waarop hij voor de geestelijk gehandicapten uit de losse pols een kwartiertje speechte, sloeg erg aan. Wilfred is journalist in hart en nieren. Oog voor details, meesterlijk in het improviseren, oprecht geïnteresseerd in wat iemand bezighoudt. Bij Hélène draait het om entertainment, een beetje berekenend met invloedrijke winden meewaaien. Ze schopt het vast veel verder dan nu, want John de Mol is fan van Hélène. Zoals eerder onder anderen Joep Schreuder, Kees Jansma, Matthijs van Nieuwkerk op het juiste moment haar pad kruisten. De Brabantse powervrouw, wier succes ik haar van harte gun, heeft geluk gehad. Valt moeilijk te ontkennen, Hélène.[l]