Wethouder Arno Witkam heeft het bijenhotel geopend. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wethouder Arno Witkam heeft het bijenhotel geopend. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Borsele biedt bijen bed and breakfast aan

KWADENDAMME - Op de hoek van de Slabbekoornsedijk en ‘s-Gravenpoldersestraat in Kwadendamme is donderdag het grootste bijenhotel van Zeeland onthuld. “Heel mooi dat de gemeente dit voor de bijen doet. In de Zeeuwse polders is het echter soms nog armoe troef.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele, mensen van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), enkele fruittelers uit de Zak van Zuid-Beveland en cliënten van Gors, die het bijenhotel hebben helpen bouwen, waren donderdag aanwezig bij de opening. Het resort, zoals sommigen het noemden, was de finale van het project ‘Meer natuur voor pittig fruit’. Negen Borselse fruittelers hebben in de afgelopen drie jaar maatregelen genomen om het aantal wilde bijen te laten groeien. In totaal was er 150.000 euro, deels afkomstig uit Brussel, beschikbaar voor concrete maatregelen en wetenschappelijk onderzoek. “Bijen zijn belangrijk voor ons fruit, met name voor de peren. Goede bestuiving zorgt voor mooi fruit”, zei fruitteler Rinus van ‘t Westeinde. “Dat willen de consumenten ook.”

Metselen

Uit onderzoek blijkt dat telers die gebruik maken van goede, natuurlijke bestuiving 98 procent van hun oogst als klasse één naar de veiling kunnen brengen.

Van ‘t Westeinde heeft zelf 32 bijenhotels, vooral voor metselbijen, in zijn boomgaard staan. “Je ziet dat veel pijpjes zijn dichtgemetseld. Dan weet je dat er eentje in zit. Het werkt. Zo zie je dat goede maatregelen niet altijd veel geld hoeven te kosten.” Onderzoek heeft aangetoond dat 70 metselbijen in een boomgaard net zoveel resultaat bieden als een volk van tussen de 4000 en 6500 honingbijen. Bijkomend voordeel is dat wilde bijen alleen leven en daarom vrijwel nooit steken. Ze hoeven hun soortgenoten immers niet te beschermen.

Voedsel

Imker Bas Vroonland, die op een steenworp afstand van het bijenresort een stuk land heeft, is het eens met Van ‘t Westeinde. “Het is heel mooi dat er nu zo’n groot hotel staat, maar in de Zeeuwse polders is het soms nog armoe troef. Bijen moeten het hele jaar door voldoende voedsel kunnen vinden. Als de bermen en weiden groen zijn, zoals je nu vaak ziet, is dat niet het geval.”

Vroonland zei te hopen dat er meer bloemen in de bermen en akkerranden verschijnen, zodat er het hele jaar door voldoende stuifmeel is voor de ongeveer 200 bijensoorten.

Ontmoetingsplaats

Cliënten van zorginstelling Gors hebben het bijenresort gebouwd. De basis is een voormalige jongerenontmoetingsplaats van de gemeente. “Het stond al een tijdje op de werkplaats en we wisten niet zo goed wat we ermee moesten doen”, zei wethouder Witkam. “Het oog wil ook wat. Dat is gelukt, want het is een prachtig resultaat.”

Voor de makers was vooral de omvang een uitdaging, zei begeleider Hans Timmerman van stadsboerderij Kom us Kieke van Gors. “De hotels die we normaal maken zijn veel kleiner”, zei hij woensdag, omringd door zijn cliënten. “Hier heb je te maken met heel veel takjes die je bij elkaar moet zien te houden. Dat was even moeilijk. We zijn er twee maanden vrijwel elke dag mee bezig geweest.”[l]