Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

Bisschop Ernstschool voorbeeld voor andere scholen

GOES - Gedeputeerde Harry van der Maas heeft vorige week namens het ROVZ een verkeersveiligheidsprijs uitgereikt aan de Bisschop Ernstschool in Goes.

De school had van de 25 deelnemende scholen de meeste inspanningen verricht in het kader van de MONO-actie. Het ROVZ zette deze actie op, omdat het gebruik van een smartphone op de fiets en in de auto één van de oorzaken is van ongelukken. Er waren kleurplaten, een sloganwedstrijd en krijttekeningen op het schoolplein. Volgens de juffen Annemarie en Joke was de actie helder van opzet. “We kregen een uitnodiging van het ROVZ en vonden het meteen een leuke, zinvolle actie”, vertellen zij. “Voor het eerste deel van de actie hebben kinderen op een kleurplaat handtekeningen van hun ouders verzameld waarmee ze een belofte deden om MONO te rijden. Voor het tweede deel moesten ouders op een briefkaart een gouden tip schrijven. Daarvoor kregen de kinderen een MONO-sleutelhanger als beloning. Dit was een extra stimulans voor kinderen om hun ouders te laten helpen.”

Streetwise

Volgens de juffen is de actie op school gaan leven. “Veel kinderen waren er echt wel mee bezig. Sommigen zijn zelfs langs de deuren gegaan om mensen bewust te maken van de gevaren van smartphone-gebruik in het verkeer.”

Op de Bisschop Ernstschool beloofde maar liefst 68 procent van de ouders om MONO te rijden. De school heeft daarmee het verkeersprogramma Streetwise gewonnen ter waarde van 875 euro en een bedankbrief met een oorkonde. “We hadden het niet verwacht, maar toen we hoorden dat we hadden gewonnen, waren we blij verrast. Het is een grote school en we zijn er daarom best trots op dat het gelukt is zo veel kinderen en ouders bij de actie te betrekken.”

Streetwise bestaat uit activiteiten zoals een fietsparcours en een remwegdemonstratie. Omdat de school verkeerseducatie hoog in het vaandel heeft staan, heeft zij het Zeeuws Verkeersveiligheidslabel gekregen. Volgens Van der Maas is de Bisschop Ernstschool daarmee een voorbeeld voor andere scholen. “Dat verkeerseducatie op deze manier bij de kinderen mee naar huis wordt genomen is heel mooi. Het is iets dat aangeleerd moet worden aan kinderen, maar nu dus ook wordt doorgegeven door kinderen aan hun ouders. Verkeer is niet alleen theorie, maar vooral iets dat in de praktijk ervaren moet worden. Het gaat om de levens van kinderen, dus acties zoals MONO zijn ontzettend belangrijk.”[l]