Het huisje op de hoek van de Molendijk. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het huisje op de hoek van de Molendijk. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Bekendste huisje van 's-Heerenhoek tegen de vlakte

‘s-HEERENHOEK - Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Borsele wil het met takken overwoekerde en vervallen huis op de hoek van de Molendijk en Burgemeester Timansweg in ‘s-Heerenhoek kopen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vervolgens wil ze het laten slopen. De vrouw die jaren in het huis heeft gewoond is al een tijdje weg. Sindsdien staat het leeg. “De toestand van de woning is dusdanig slecht dat het een gevaar is voor de omgeving”, zegt wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele.

Onderhandelingen

Het college wil 117.000 euro betalen voor het huisje, een stuk schuur dat er aan vast zit en een stukje grond aan de overkant van de straat. De prijs is na onderhandelingen met de eigenaar en op basis van taxateurs tot stand gekomen. “We zijn het gesprek met de eigenaar aangegaan. We hebben het op de warme manier gedaan. Als je het gesprek aangaat duurt het misschien langer, maar we zijn blij met dit resultaat. Toen we begonnen met dorpsvernieuwing was deze locatie één van de prioriteiten van de gemeenteraad. Iedereen kent het huisje.”

De gemeente geeft sinds 2014 subsidies voor dorpsvernieuwing. Het beleid bestaat uit twee delen. Particulieren konden een aanvraag indienen om hun huis levensloopbestendig te maken, bouwkundig op te knappen of te verduurzamen. Het budget daarvoor werd in de afgelopen jaren een paar keer opgehoogd, maar in maart van dit jaar werd het plafond (opnieuw) bereikt. “Maar voor aandachtslocaties hebben we nog wel geld in het potje”, zegt Weststrate.

Impuls

Ondanks dat kan de gemeente het budget voor dorpsvernieuwing gek genoeg niet voor het huisje in ‘s-Heerenhoek gebruiken, omdat ze het wil slopen. Ze stelt daarom voor een greep te doen uit de reserve Sloerand. Weststrate hoopt daarnaast dat de gemeente een subsidie à la de provinciale impuls wonen, waarmee de afgelopen jaren honderden vervallen woningen in Zeeland zijn gesloopt of samengevoegd, krijgt toegewezen.

'Opknappen was sowieso niet aan de orde'

Als de raadsleden akkoord gaan met de investering komt er niets voor de woning terug. “Opknappen was sowieso niet aan de orde”, legt Weststrate. “En appartementen, zoals je op dit soort hoeken wel eens ziet, willen we daar ook niet. Het is een hele lastige hoek. Je ziet slecht of er iets aankomt op de Molendijk. We willen de verkeersveiligheid dan ook graag verbeteren.”[l]