SVRZ start specialistische zorg voor jonge mensen met dementie

LEWEDORP - SVRZ ontwikkelt als aanbieder van dementiezorg in Zeeland de unieke expertise van gespecialiseerde zorg voor jonge mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers in de regio. In september opent SVRZ een dagbehandeling in De Kraayert in Lewedorp. Een belangrijke aanvulling op de zorg in Zeeland!

Dementie wordt meestal geassocieerd met ouderen. Maar ook mensen onder de 65 jaar kunnen de ziekte krijgen. Zo'n zestig jonge mensen met dementie in Zeeland zijn op dit moment in beeld. Volgens de landelijke cijfers horen zeker een paar honderd Zeeuwen bij deze categorie. SVRZ ontwikkelt specialistische hulp voor jonge mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers, zodat ze in hun eigen provincie begeleid kunnen worden. Behandeling, ondersteuning en begeleiding van de specifieke problematiek van de cliënt en van zijn of haar omgeving staan hierbij centraal.

Zorg op maat
Laura van Regenmortel, projectleider van de nieuwe specialistische zorg bij SVRZ, vertelt: "SVRZ wil zorg op maat bieden. Als blijkt dat veranderd gedrag bij jonge mensen door dementie komt, geeft dat niet alleen duidelijkheid, maar ook veel verdriet. Naast de zorg aan de mensen zelf is hulp aan familie en mantelzorgers dan ook erg belangrijk in de aanpak van SVRZ. We zijn volop aan de slag om deskundige teams samen te stellen voor een dagbehandeling en een groepswoning en deze unieke expertise voor Zeeland te ontwikkelen."

Behandeling en beweging
Vanaf half september kunnen cliënten terecht bij de dagbehandeling in Lewedorp. Het behandelteam bestaat onder meer uit een fysiotherapeut en psycholoog. Laura: "De dagbehandeling is maatwerk en sluit aan bij de mogelijkheden van de cliënt. Omdat veel beweging goed is voor jonge mensen met dementie, zorgen we voor diverse actieve bezigheden. Denk aan fitness en tafeltennis. Ook de ruimten zijn speciaal op de cliënten afgestemd. Zo is er een sportruimte, klusruimte en een grote tuin. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de behandeling."

Aanpak SVRZ
SVRZ realiseert binnen Zeeland de expertise van specialistische zorg voor jonge mensen met dementie. Belangrijke elementen van de aanpak zijn:
Versterken eigenwaarde;
Zelfredzaamheid vergroten en onbegrepen gedrag verminderen;
Familieleden en andere direct betrokkenen ondersteunen;
Eén behandelteam voor beide locaties dat bestaat uit artsen, verpleegkundig specialist, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werk en logopedist;
Samenwerken met Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd. [l]