Een van de beelden uit de afvalcampagne. FOTO'S TINEKE VAN DER VEN
Een van de beelden uit de afvalcampagne. FOTO'S TINEKE VAN DER VEN Foto: Tineke van der Ven

Borsele wil het groene afval uit de grijze bak

‘s-GRAVENPOLDER - Met een nieuwe campagne wil de gemeente Borsele haar inwoners aanmoedigen om hun groente-, fruit- en tuinafval nog beter te scheiden. Een promotieteam van ‘Het is groen, niet grijs’ gaat de komende maanden weekmarkten en braderieën af met een infostand. “Misschien moeten we ons ook eens afvragen of we niet te veel kopen”, zegt wethouder Kees Weststrate.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij stond vrijdagmorgen in de stand bij de supermarkt op het Klimopplein in ‘s-Gravenpolder. Daar gaf de wethouder uitleg over wat allemaal wel en niet in de groene bak kan en hij deelde flyers uit met tips over hoe je de bak schoon kunt houden. Dat kan bijvoorbeeld met een handje zout of door wat klimop bovenop het tuinafval te leggen, is in het foldertje te lezen. “We willen op een leuke manier aandacht schenken aan het scheiden. Zo werken we aan bewustwording”, zei Kees Weststrate.

Kilo’s

Volgens hem is dat hard nodig. Met de campagne ‘Het is groen, niet grijs’ wil Borsele het aantal kilo’s gft-afval tussen het restafval terugdringen. In 2017 gooide een inwoner van Borsele gemiddeld 199 kilo restafval per jaar weg. Daartussen zat 94 kilo gft-afval. “Als we dat eruit krijgen, zitten we al bijna aan onze doelstelling om in 2020 nog maar 100 kilo restafval per inwoner per jaar weg te gooien. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je geen papier, glas of kunststof bij het restafval gooit, maar gft is verreweg het grootste deel. Dat moet minder.”

Compost

Om haar doelstelling te halen kiest de gemeente niet voor het invoeren van diftar, waarmee je voor elke keer dat je de bak met restafval buiten zet moet betalen. Ze probeert het scheiden te stimuleren via voorlichting, eenvoudige tips, door compostbakken met korting beschikbaar te stellen en een tweede gft-bak gratis te verstrekken.

Rijst

Bovendien heeft ze in de infostand zogenaamde eetmaatjes liggen. Wie meespeelt met een spel over gft-afval kan er eentje winnen. Met het plastic maatbekertje kun je bijvoorbeeld pasta afwegen. “Iedereen heeft wel eens veel te veel rijst gemaakt. Met zo’n eetmaatje voorkom je verspilling. Je hoeft dan veel minder weg te gooien”, legde Weststrate uit. “Ook is het goed om in de gaten te houden wat je koopt. Misschien kopen we wel eens te veel. Als je het niet op krijgt en etenswaren over de datum zijn, moet je ze weggooien. Dat is zonde.”

Wormerie

Weststrate reikte vrijdag een wormerie uit aan Linda Meulblok uit Ovezande. De gemeente geeft er tijdens de campagne elke maand eentje weg aan mensen die langskomen. Met een wormerie maak je met behulp van wormen op een eenvoudige manier compost van keukenafval. “Leuk om eens te proberen”, zei Meulblok. “Ik scheid mijn afval al jaren. Soms word ik er bijna gek van”, lachte ze. “Overal staan bakken.”[l]

Het campagneteam van 'Het is groen, niet grijs' trekt langs alle dorpen.