Julia Bobeldijk (midden, met hoed) is de nieuwe kinderburgemeester van Goes. FOTO JESSICA ROVERS
Julia Bobeldijk (midden, met hoed) is de nieuwe kinderburgemeester van Goes. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'We willen Goes leuker en beter te maken'

GOES – Aan het begin van Festival de Veste in het park aan de Oostwal werd Julia Bobeldijk uit Goes uitgeroepen tot nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Goes. Ze kreeg de hoed opgezet van de huidige kinderburgemeester Zoë Gude.

DOOR JESSICA ROVERS

Julia wordt op zaterdag 17 augustus, tijdens Goes Kinderstad, officieel geïnstalleerd. Van de zes kandidaten wist ze de meeste stemmen binnen te halen. Femke van de Veer en Xandro Pieper zijn de nieuwe kinderwethouders. Zij volgen Maria Papadopoulou en Jelmer van Mossevelde op.

Het is de 18e keer dat de gemeente Goes een kindercollege heeft gekozen. Wethouder Derk Alssema, die het nieuwe college vrijdag bekend maakte, liet tijdens zijn toespraak weten trots te zijn op wat het huidige kindercollege heeft gedaan. Ook over de kinderen van het nieuwe college sprak hij lovend. “Jullie hebben het allemaal ontzettend goed gedaan op de sollicitatiegesprekken in het stadhuis. Dat is heel knap want dat is best spannend. Er hebben ontzettend veel mensen gestemd, maar er kunnen maar drie kinderen het college vormen. Jullie zijn dat en daar mag je trots op zijn.”


Lachen

Jelmer had voor het nieuwe college een goede tip: “Altijd blijven lachen.” Maria en Zoë lieten weten dat het drietal er vooral samen van moet genieten, omdat het jaar zo voorbij is. Het leukste vonden zij Goes Kinderstad en de intocht van Sinterklaas en de dodenherdenking was bijzonder. “Daar mochten we bij zijn. Dan voel je je wel vereerd”, aldus Zoë.

Voor Julia kwam de uitslag als een verrassing. “Supervet! Ik ben alleen in shock, want ik had het eigenlijk niet verwacht. Ik heb wel veel geflyerd en mensen aangesproken op straat.” Julia kreeg bij haar campagne veel hulp van haar vriendinnen. Als kinderburgemeester wil Julia zich gaan inzetten voor een sportiever Goes. “Meer mensen moeten sporten. Ik wil een activiteit in de stad organiseren waaraan iedereen mee mag doen. Iedereen mag sporten want het is heel belangrijk dat je in beweging blijft. Ik sport zelf ook veel. Ik doe aan acrogym en turnen.”

Ook wil Julia minder plastic zien en meer groen in de stad. Of ze haar plannen kan realiseren weet ze niet. “Ik vind het moeilijk om nu al te zeggen of alles gaat lukken, maar ik vind het in ieder geval heel belangrijk dat er een kindercollege is om Goes beter en leuker te maken. Ik dacht: ‘Ik ga gewoon meedoen en kijk wel hoe ver ik kom’.” Julia woont graag in Goes. “Al mijn vriendinnen wonen hier en je kunt in Omnium goed sporten.” Ze heeft veel zin in haar jaar als kinderburgemeester. “Mij lijkt alles eigenlijk wel leuk, maar vooral Goes Kinderstad lijkt mij tof.”[l]