De Terluchtse Weel, gezien vanuit de lucht. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES
De Terluchtse Weel, gezien vanuit de lucht. FOTO GEMEENTEARCHIEF GOES Foto: Gemeentearchief Goes

Terluchtse Weel vanuit de lucht

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

VAN ONZE REDACTIE

Hierboven weer een luchtfoto van J.A. Dek uit 1995. Deze keer van de Terluchtse Weel bij ’s-Heer Arendskerke. Wat is eigenlijk een weel? En hoe komt deze aan zijn naam?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen zal dit artikel ook op de facebookpagina van de Heemkundige Kring worden gepubliceerd. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties zullen over twee weken in deze rubriek worden geplaatst. Onder de reageerders zal weer een Agrimarkt-waardebon met een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije worden verloot.

De winnaar van de vorige foto is Vivian Soeters. De vorige foto was de meubel- en tapijtwinkel van Fraanje op de hoek van de Korte Vorststraat en Papegaaistraat in Goes. Ad Fraanje is de zoon van de winkelier die op de foto staat. Hij denkt dat de foto gemaakt is door zijn oom Aart, een broer van zijn vader. Ook denkt hij dat de foto in 1948 is gemaakt, kort nadat de zaak door zijn vader was overgenomen van zijn opa. Verder weet hij te melden dat schrijver en dichter Hans Warren klant was.

Fraanje is omstreeks 1970 gestopt. Tineke Groenenberg heeft in de Korte Vorststraat gewoond en paste dan op het zoontje van de familie Fraanje.

Borduurwerkje

Vivian Soeters heeft de meubelzaak niet gekend, maar schrijft dat haar moeder eind jaren ‘80 in dit pand een winkel had onder de naam ‘Poster- en frameshop Labyrinth’. Haar moeder had boven de winkel haar werkplaats. Daar heeft ze menig borduurwerkje ingelijst. In de winkel werden ook veel kaarten verkocht. In 1999 is ze met de winkel gestopt.[l]