Monique Dommanschet wil mensen met hoofd, hart en ziel steunen. FOTO JESSICA ROVERS
Monique Dommanschet wil mensen met hoofd, hart en ziel steunen. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Ik doe mijn werk met hart en ziel'

GOES – Monique Dommanschet Uitvaartbezieling beleeft dit jaar haar vijfjarig bestaan. De afgelopen jaren heeft Monique als hoofddoelstelling gehad om mensen in een moeilijke fase van hun leven met hoofd, hart en ziel mensen tot steun te zijn.

DOOR JESSICA ROVERS

In het afscheidshuis Het Vlinderhuis op de Algemene Begraafplaats wordt de mogelijkheid geboden om in huiselijke sfeer bij een overleden dierbare te zijn. Uitvaarbezieling gaat terug naar de essentie en de specifieke kern van iemands bestaan. Hierdoor wordt iedere uitvaart uniek.

Monique Dommanschet vertelt dat zij lange tijd werkzaam was in de optiek, totdat zij de keuze maakte om werk te gaan doen met meer zingeving. "Het is een proces van jaren geweest dat ik mij steeds minder thuis gevoelen in deze branche. Doordat ik zelf verliezen meemaakte ben ik me gaan verdiepen in afscheid nemen en wat dat met mensen doet. Mijn streven is om ruimer te denken en mensen te verbinden. Toen was het uitvaartvak een vanzelfsprekende keuze."

Groen

Hoewel de stap om zelfstandig een uitvaartonderneming te beginnen volgens Monique best groot was, heeft zij er altijd vertrouwen in gehad. "Ik ben een geboren en getogen Goese en heb een groot netwerk. De mensen weten me gelukkig ook te vinden. Natuurlijk heb ik mijzelf moeten bewijzen. Mensen kiezen tegenwoordig heel bewust. Het woord bezieling geeft eigenlijk al aan waar ik voor sta. Ik doe mijn werk met hart en ziel en sta open voor ieders wensen. Alles kan, van klein en intiem bij iemand thuis tot groot en spectaculair op willekeurige locaties. Sinds twee jaar heb ik het Vlinderhuis tot mijn beschikking. Het is een mooie, serene ruimte, gelegen tussen prachtige oude bomen. Het geeft rust dat alles op één locatie is: opbaren, afscheidsdienst en condoleren."

Monique signaleert een groeiende vraag naar groene uitvaarten. "Ik denk mee in duurzaamheid door alles op één locatie aan te bieden, want dat scheelt in vervoer. Daarnaast gebruik ik zo veel mogelijk lokale producten. Aan groen hoeft geen prijskaartje te hangen; met iets kleins kun je al veel doen."

Een van de mooiste aspecten van haar werk vindt Monique dat zij daadwerkelijk iets voor mensen kan betekenen. "Je komt op een bijzonder kwetsbaar moment in iemands leven. Iedereen is dan gelijk: rijk of arm, verlies heeft altijd een grote impact. Dan geeft het voldoening om te kunnen ontzorgen en een eerlijk product voor een eerlijke prijs te leveren. Het bedenken van creatieve oplossingen hoort daar ook bij. Verdriet kan ik niet wegnemen, maar ik kan het wel verzachten door de laatste momenten zo mooi mogelijk te maken in de geest van de overledene. Ik haal veel kracht uit mijn werk want ik zie hoe sterk mensen kunnen zijn. Dat inspireert."

Monique vindt het totaalplaatje belangrijk. "Mijn gastvrouwen zorgen voor een warm welkom en assisteren bij iedere uitvaart. Gastvrijheid zit in een klein gebaar zoals bloemen of een jas aannemen en een vriendelijk woord." Zij vindt haar werk naar eigen zeggen soms best pittig, maar zou het niet anders willen. "Het gaat 24/7 door. Elk moment kan mijn telefoon gaan. Maar dat vind ik ook een uitdaging. Ik weet nooit wat ik over een uur doe."[l]