RK-kerk Ovezande in actie voor Oikocredit

OVEZANDE - Tijdens de wekelijkse viering op zaterdag 19.00 uur in de RK-kerk Ovezande, Hoofdstraat 60, wordt een bijzondere collecte gehouden voor Oikocredit. De plaatselijke caritasafdeling en ook de parochiekern nemen al jaren deel aan Oikocredit.

Met deze extra actie wil de caritas u graag in de gelegenheid stellen ook een steentje bij te dragen zodat we de deelname structureel kunnen verhogen. In de viering wordt daartoe een collecte gehouden. Ook zijn bijdragen mogelijk via het bankrekeningnummer van de lokale caritas Ovezande NL37RABO0346004306 t.n.v. PCI Pater Damiaan.

Oikocredit verstrekt leningen aan lokale partners met een sociale doelstelling. Via deze partners bieden we ondernemende mensen en groepen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika toegang tot passende financiële middelen. Dit zijn mensen die normaal geen toegang hebben tot leningen. De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, (fairtrade) coöperaties, boerenorganisaties en kleine- en middelgrote ondernemingen.

Oikocredit gelooft dat lenen in plaats van geven voor meer zelfvertrouwen en meer economische productiviteit zorgt. Door mensen geld te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen.

Anders dan geefgeld, wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend. De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw aangewend om weer een ambitieuze, beginnende ondernemer van startkapitaal te voorzien. Zo blijft hetzelfde geld constant nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen.

Een van de talloze mooie voorbeelden: Bertin Gboko uit Ivoorkust is cacaoboer, net zoals zijn ouders. Hij is zelf nooit naar school geweest en daarom extra trots op zijn zeven kinderen, die allemaal wél naar school gaan! Het schoolgeld kan Bertin betalen omdat zijn cacaoplantage nu financieel stabiel en rendabel is. De Ivoriaanse boer sloot zich namelijk aan bij coöperatie CABF, een partner van Oikocredit. “De coöperatie helpt ons met de juiste apparatuur, fytosanitaire producten, trainingen en zaden voor nieuwe cacaoplanten”, vertelt Bertin. Met méér dan financiële hulp voelt hij zich dan ook enorm gesterkt.

Ontvangers van microkrediet zijn vaak zeer gemotiveerd om een succes van hun onderneming te maken. Doordat de meesten echter geen opleiding hebben gevolgd, of alleen de lagere school hebben afgerond, ontbreekt het soms aan kennis op het gebied van marketing, landbouw of techniek bijvoorbeeld. Alleen financiering is dan niet genoeg, passende training is onmisbaar. Daar wordt ook in voorzien.

De viering van 6 juli wordt verzorgd door Mw. Jeanine Heezemans en koor Oal-In verzorgt de liederen. Materiaal van Oikocredit is bij de viering beschikbaar. [l]