De jonge Fleur geeft haar presentatie over de klimaatstraat. FOTO EUGÈNE DE KOK
De jonge Fleur geeft haar presentatie over de klimaatstraat. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Kids Nieuwdorp maken hun klimaatstraat

NIEUWDORP - Kinderen uit de groepen zes, zeven en acht van de Regenboogschool in Nieuwdorp hebben donderdag hun plannen voor een klimaatstraat laten zien.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De presentaties en maquettes van de straten werden beoordeeld door een jury met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele, twee ambtenaren en schooldirecteur Pieter Goudappel.

Nieuwdorp heeft in het kader van het masterplan het idee opgevat om een klimaatstraat te maken van de Prinses Margrietstraat en Hertenweg. In zo’n straat staan energieneutrale huizen en komen problemen als wateroverlast en hittestress niet of nauwelijks voor.

Centraal

Hoe pak je dat aan, was de centrale vraag in het project op de Regenboogschool? “Ze gaan nadenken over dit soort problemen. Dat is goed”, zei juf Mieke Taal donderdag. “Op onze school hebben we veel aandacht voor duurzaamheid”, vulde Goudappel aan. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld veel gesproken over plastic soep en over het scheiden van afval. We hebben nu zelfs een milieustraatje in de gang waar de kinderen van alles kunnen scheiden. We merken dat ze heel betrokken zijn en graag meedenken.”

Over de klimaatstraat was in ieder geval goed nagedacht. In groepjes van twee presenteerden de jongens en meiden hun ideeën. Zonnepanelen op daken, regentonnen in tuinen, groene parkeerplaatsen met elektrische oplaadpalen en veel weitjes en grindpaden, waarin het water makkelijk weg kan zakken, waren zaken die vaak voorbij kwamen. “Groene daken met veel planten. Dat lijkt ons een goed idee”, zei Fleur, de jongste van de klas, die haar collega Emma vanwege ziekte moest missen.

Lantaarnpaal

Mila en Jenz opperden het idee om de oplaadpalen te combineren met lantaarnpalen en deze op te laden met zonne-energie. De klimaatstraat van Kai en Kay kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. “Ik was zeer onder de indruk van alle presentaties”, zei Witkam. “Kai en Kay hadden het meest complete voorstel met aandacht voor klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit en innovatieve oplossingen.”

Volgens Witkam is het belangrijk dat kinderen met duurzaamheid bezig zijn. “Je creëert bewustzijn, zowel bij jong als oud, want zij vertellen er thuis weer over. Dat is alleen maar mooi. Het zou leuk zijn om dit ook naar andere scholen uit te rollen.” De Regenboogschool kreeg als beloning een wormerie, waarmee je makkelijk compost kunt maken. Voor alle kinderen was er ook een cadeautje.[l]